Το 2012, η Saab κήρυξε πτώχευση λόγω οικονομικών προβλημάτων, με τους Κινέζους σε πρώτη φάση και τη NEVS σε δεύτερη, να προσπαθούν να τη σώσουν αλλά χωρίς επιτυχία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η National Electric Vehicle Sweden έκανε μεγάλες προσπάθειες προκειμένου η φημισμένη σουηδική μάρκα να μην «εξαφανιστεί» από τον χάρτη της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας. Συνέχισε με κόπο την παραγωγή του 9-3 έως το 2014, αλλά κάπου εκεί όλα τελείωσαν.

Πέντε χρόνια αργότερα, η NEVS βγάζει σε δημοπρασία το τελευταίο Saab 9-3 Aero που παρήχθη στο εργοστάσιο του Trollhattan. Το αυτοκίνητο έχει διανύσει λιγότερα από 70 χιλιόμετρα, τροφοδοτείται από τον δίλιτρο turbo κινητήρα απόδοσης 220 ίππων και 350 Nm ροπής, φέρει αυτόματο κιβώτιο και είναι βαμμένο σε ασημί χρώμα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών, θα πουληθεί για τουλάχιστον 32.000 ευρώ. Όλα τα έσοδα θα δοθούν για την έρευνα της βιώσιμης κινητικότητας στο πανεπιστήμιο West της Σουηδίας.

Όποιος το αποκτήσει, θα λάβει ως δώρο μία ιδιωτική ξενάγηση στο εργοστάσιο, στο μουσείο της Saab και στις εγκαταστάσεις της NEVS.

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης