Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Το κλασικό μηχανικό χειρόφρενο αποτελεί είδος υπό εξαφάνιση, καθώς σχεδόν όλα τα νέα μοντέλα εφοδιάζονται πλέον με ηλεκτρικό σε ποσοστό 805). Ο κυριότερος λόγος που πλέον αντί για το παραδοσιακό μπαστούνι ανάμεσα σε οδηγό και συνοδηγό, υπάρχει ένα μικρό μπουτόν, είναι κατά βάση η ασφάλεια. Το ηλεκτρικό χειρόφρενο δεν πρόκειται να «μην πιάσει» ή να λυθεί σε κάποια απότομη κατηφόρα ή ακόμα και να μαγκώσει σε κάποια υψηλή θέση, προσφέροντας σιγουριά στον οδηγό και δεδομένη αποτελεσματικότητα. Ένας ακόμη λόγος βέβαια είναι και η εξοικονόμηση χώρου, καθώς το κλασικό χειρόφρενο πιάνει αρκετό χώρο, ο οποίος πλέον μπορεί να αξιοποιηθεί διαφορετικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ηλεκτρικό χειρόφρενο λειτουργεί εν κινήσει;
Σε αντίθεση με το κλασικό μηχανικό, το ηλεκτρικό χειρόφρενο επεμβαίνει και στους τέσσερις τροχούς του οχήματος, προσφέροντας ακόμα και εν κινήσει, ένα ασφαλές και σταδιακό φρενάρισμα. Σίγουρα αφαιρεί από το «μενού» των οδηγών τη κλασική χειροφρενιά, όμως σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η ενεργοποίηση του θα σταματήσει το αυτοκίνητο με απόλυτη ασφάλεια.

Πώς «λύνω» ένα ηλεκτρικό χειρόφρενο εάν έχει μείνει από μπαταρία το αυτοκίνητο;
Το ηλεκτρικό χειρόφρενο χρειάζεται ρεύμα για να δουλέψει, οπότε σε περίπτωση που το όχημα έχει «μείνει» από μπαταρία και θέλουμε να το κινήσουμε, πρέπει με κάποιο τρόπο να το ελευθερώσουμε. Για αυτό τον λόγο οι κατασκευαστές έχουν φροντίσει ώστε το ηλεκτρικό χειρόφρενο να απενεργοποιείται και χειροκίνητα, βάζοντας ένα εργαλείο που συνοδεύει την αγορά του αυτοκινήτου σε μία συγκεκριμένη οπή. Η υποδοχή αυτή βρίσκεται καμιά φορά στο χώρο αποσκευών ή στο ντουλαπάκι του συνοδηγού, όμως επειδή κάθε αυτοκίνητο είναι διαφορετικό, το εγχειρίδιο του κατασκευαστή θα δώσει παραπάνω πληροφορίες και την ακριβή τοποθεσία του. Μία γνώση την οποία οφείλει να έχει κάθε ιδιοκτήτης καθώς στην κρίσιμη στιγμή, θα του λύσει τα χέρια και φυσικά το χειρόφρενο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης