Τον ερχόμενο Ιούλιο αναμένεται στη χώρα μας το νέο hatchback της Volvo, ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον αυτοκίνητο το οποίο διαθέτει στον βασικό εξοπλισμό τη μοναδική καινοτομία του αερόσακου πεζών.

Το σύστημα ονομάζεται «Pedestrian Airbag Technology» και περιλαμβάνει επτά αισθητήρες και έναν αερόσακο που ανοίγει στην περιοχή του παρμπρίζ, προστατεύοντας τον πεζό σε περίπτωση πρόσκρουσης. Οι αισθητήρες μεταδίδουν σήματα σε μια κεντρική μονάδα ελέγχου. Όταν το αυτοκίνητο έρχεται σε επαφή με κάποιο αντικείμενο, τα σήματα μεταβάλλονται. Η μονάδα ελέγχου αξιολογεί τα σήματα που δέχεται και, εφόσον διαγνωστεί ότι αυτά αντιστοιχούν σε ανθρώπινο πόδι, ανοίγει ο αερόσακος πεζού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρχικά, το καπό ανασηκώνεται κατά 10 εκατοστά, δημιουργώντας ένα επιπλέον κενό, ενώ παράλληλα παραμορφώνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να απορροφά την ενέργεια που απαιτείται, όταν πέσει πάνω του άνθρωπος. Ο αερόσακος, από την άλλη, λειτουργεί σαν μαξιλάρι, καλύπτοντας τα σκληρά τμήματα της περιοχής που βρίσκεται κοντά στο παρμπρίζ.

Η όλη διαδικασία, από την ενεργοποίηση του συστήματος μέχρι το πλήρες φούσκωμα του αερόσακου, διαρκεί μερικά εκατοστά του δευτερολέπτου. Να σημειώσουμε εδώ ότι το σύστημα λειτουργεί σε ταχύτητες από 20 έως 50 χλμ./ώρα.

Πάρτε μια γεύση από τον αερόσακο πεζού του Volvo V40

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης