Πώς το Γκέτεμποργκ θα γίνει η πιο καθαρή πόλη;

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021, 09:00
Πώς το Γκέτεμποργκ θα γίνει η πιο καθαρή πόλη;

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

Κλιματικά ουδέτερη θα γίνει μέχρι το 2030 η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας, περιορίζοντας σταδιακά τον αριθμό των αυτοκινήτων, υιοθετώντας βιώσιμες τεχνολογίες και φυσικά την ηλεκτροκίνηση σε κάθε μορφή μετακίνησης.

Η αυτοκινητοβιομηχανία που θα βοηθήσει την πιο όμορφη σκανδιναβική πόλη να γίνει η πιο καθαρή στον κόσμο, είναι η Volvo. Η σουηδική φίρμα, η οποία έχει την έδρα της στο Γκέτεμποργκ, θα δημιουργήσει νέες αστικές ζώνες που θα χρησιμοποιηθούν ως πεδίο δοκιμών για μελλοντικές βιώσιμες τεχνολογίες.

Η πρωτοβουλία, με το όνομα «Gothenburg Green City Zone», έχει ως στόχο να δημιουργήσει περιοχές απόλυτα καθαρές από καυσαέρια, με ποικιλία κλιματικά ουδέτερων μορφών μεταφοράς και υποδομές διασύνδεσης.

Το πρόγραμμα ξεκινά την άνοιξη

Χρησιμοποιώντας μία πραγματική πόλη ως πεδίο δοκιμών, η Volvo Cars θα έχει τη δυνατότητα να επιταχύνει την εξέλιξη τεχνολογιών και υπηρεσιών στους τομείς της ηλεκτροκίνησης, των κοινοχρήστων μεταφορών, της αυτόνομης οδήγησης, της συνδεσιμότητας και της ασφάλειας. Τμήμα του προγράμματος αποτελεί και η χρήση robotaxi (ταξί αυτόνομης οδήγησης) εντός της ζώνης.

Ανάμεσα στις τεχνολογίες που θα δοκιμαστούν περιλαμβάνονται λύσεις γεωγραφικού εντοπισμού και υπηρεσίες που διασφαλίζουν ότι τα αυτοκίνητα που βρίσκονται μέσα στη ζώνη λειτουργούν μόνο με ηλεκτρισμό και κινούνται εντός των ορίων ταχύτητας.

Μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνηταΑκόμη, περιλαμβάνεται κυκλοφοριακή υποδομή που μπορεί να συνδεθεί με χαρακτηριστικά ενεργητικής ασφάλειας των αυτοκινήτων και να επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στους χρήστες του δρόμου.

Αλλά πιθανά παραδείγματα περιλαμβάνουν κόμβους πλήρως ηλεκτρικής κινητικότητας, αυτόνομα ταξί και ένα ολοκληρωμένο εύχρηστο δίκτυο φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Καθώς η Volvo διαδραματίζει ενεργό ρόλο στο σχεδιασμό αυτής της πρωτοβουλίας, μπορεί να διασφαλίσει ότι, από την αρχή, η ζώνη ενσωματώνει τις δικές της υπηρεσίες ηλεκτρικής κινητικότητας και τις αναπτύσσει σε ένα πραγματικό περιβάλλον, μεγιστοποιώντας την επίδρασή τους στην επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας.

 

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021, 09:00