Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Σίγουρα στα επόμενα χρόνια το δίκτυο των φορτιστών θα είναι ικανό να καλύψει κάθε ανάγκη, όπως σήμερα τα αμέτρητα πρατήρια βενζίνης σε κάθε γωνιά της χώρας. Όμως μέχρι τότε πολλοί υποψήφιοι αγοραστές ρίχνουν άκυρο στα ηλεκτρικά, φοβούμενοι την «στραβή» εάν μείνουν από μπαταρία σε ένα σημείο χωρίς κάλυψη δικτύου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να είναι το ξεκάθαρο μέλλον, όλοι εργάζονται και αναρωτιούνται γύρω από την αυτονομία τους. Μεγαλύτερες μπαταρίες, μεγαλύτερο δίκτυο φόρτισης, γρηγορότεροι φορτιστές; Ανάμεσα σε όλες αυτές τις έρευνες και μέχρι να έρθει η οριστική λύση, έφτασε το ZipChange Go, μία φορητή συσκευή που έρχεται από δύο Βρετανούς, σε σχήμα βαλίτσας.

Το GO είναι μία φορητή και με ροδάκια βαλίτσα η οποία μεταφέρεται με άνεση στο πορτπαγκάζ κάθε ηλεκτρικού αυτοκινήτου, και διαθέτει χωρητικότητα έως και 8 kWh. Ένα νούμερο που αποδεικνύει πως φορτίζει το αυτοκίνητο, το ίδιο γρήγορα όσο και ένα δημόσιο σημείο φόρτισης, ή οικιακό wallbox. Όντας πλήρως φορτισμένο, μπορεί σε μία ώρα συνδεδεμένο σε ένα αυτοκίνητο, να του προσφέρει από 30 έως και 60χλμ. επιπλέον αυτονομίας. Ένα νούμερο αρκετό ώστε ο οδηγός να μπορέσει να μεταβεί στο πλησιέστερο σταθμό φόρτισης σε μία στιγμή ανάγκης.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, μπορείς να το φορτίσεις στην πρίζα του σπιτιού σου, να το χρησιμοποιήσεις όπου θέλεις και φυσικά είναι άκρως hi-tech καθώς μέσω ενσωματωμένης συνδεσιμότητας, ο κάτοχος θα μπορεί να βλέπει σε live χρόνο, πόσο έχει φορτίσει η φορητή μπαταρία, ώστε ο οδηγός να μπορεί να εξοικονομήσει όσο περισσότερο χρόνο γίνεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αλήθεια είναι πως μία τέτοια «έκτακτη» λύση, ίσως είναι άκρως εφαρμόσιμη και από τις οδικές βοήθειες. Μένεις με το ηλεκτρικό σε ένα σημείο χωρίς κάλυψη φορτιστών; Έχεις το Power bank; Συνεχίζεις για άλλα 60χλμ. Δεν έχεις και καλείς οδική βοήθεια; Έρχεται και σου δίνει ρεύμα όπου κι αν βρίσκεσαι.

Θυμίζει αρκετά τα πρώτα χρόνια κυκλοφορίας και των smartphones όταν οι μπαταρίες τους τελείωναν γρήγορα και τα φορητά power banks έδιναν τη λύση. Ίσως και στα ηλεκτρικά να μπορεί να αξιολογηθεί η ίδια λογική, μέχρι φυσικά να έρθει η μέρα που δεν θα υπάρχει κανένα άγχος για αυτονομίας και δίκτυα φόρτισης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης