Προηγμένα συστήματα ασφαλείας στη νέα Mercedes A-Class

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 3 Ιουλίου 2012, 13:52
Προηγμένα συστήματα ασφαλείας στη νέα Mercedes A-Class
Τις επόμενες μέρες θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά και να οδηγήσουμε την ολοκαίνουρια A-Class, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής παρουσίασής της στη Σλοβενία. Το πολυαναμενόμενο γερμανικό μοντέλο, πέραν όλων των άλλων, διαθέτει στον εξοπλισμό και ορισμένα από τα πιο προηγμένα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας, τα «Attention Assist», «Distronic Plus» και «Collision Prevention Assist».

Το «Attention Assist» είναι ένα σύστημα εστιάσης προσοχής που ανιχνεύει τυχόν σημάδια κόπωσης του οδηγού. Μέσω ενός ειδικού αισθητήρα γωνίας του τιμονιού, που βρίσκεται στην κρεμαγιέρα του συστήματος διεύθυνσης, επιβλέπει τη συμπεριφορά του οδηγού και την πιθανότητα να αποκοιμηθεί στιγμιαία. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, προειδοποιεί οπτικά και ηχητικά τον οδηγό, με τη λειτουργία του να ορίζεται στο εύρος ταχυτήτων από 80 μέχρι 180 χλμ./ώρα.

Το «Distronic Plus» δίνει τη δυνατότητα στον οδηγό να διατηρεί μια καθορισμένη απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, επιβραδύνοντας και επιταχύνοντας αυτόματα. Αν ανιχνεύσει τυχόν πρόσκρουση, πατά τα φρένα μόνο του, ενώ παράλληλα προειδοποιεί τον οδηγό με ήχους και σύμβολα στον πίνακα οργάνων, ότι απαιτείται ισχυρότερη πέδηση.

Τέλος, το «Collision Prevention Assist» λειτουργεί μέσω ειδικών ραντάρ και πάνω από τα 30 χλμ./ώρα. Ανιχνεύει τις αποστάσεις μεταξύ του αυτοκινήτου και των υπόλοιπων οχημάτων ή αντικειμένων και, σε περίπτωση κινδύνου, ειδοποιεί τον οδηγό οπτικά και ηχητικά. Το σύστημα μπορεί και παρεμβαίνει παράλληλα με τον οδηγό (πάτημα φρένων), ασκώντας την απαιτούμενη ισχύ πέδησης για την αποφυγή της σύγκρουσης.

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 3 Ιουλίου 2012, 15:44