Κάθε χρόνο, μόνο στους δρόμους της Αγγλίας, τραυματίζονται και χάνουν τη ζωή τους σχεδόν 19.000 ποδηλάτες. Προκειμένου να μειώσει τα ατυχήματα, η Jaguar-Land Rover εξέλιξε ένα πρωτοποριακό σύστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ονομάζεται «Bike Sense» και λειτουργεί μέσω αισθητήρων, οι οποίοι σκανάρουν συνεχώς την περιοχή γύρω από το αυτοκίνητο. Σε περίπτωση που ένας ποδηλάτης ή αναβάτης μοτοσικλέτας πλησιάσει κοντά στο όχημα, από οποιαδήποτε κατεύθυνση, το σύστημα προειδοποιεί τον οδηγό με ηχητικές ενδείξεις.

Αν ο ποδηλάτης προσπεράσει το αυτοκίνητο, τότε μια σειρά από φώτα LED περιμετρικά των πλαισίων των παραθύρων, της κολόνας Α και του ταμπλό αναβοσβήνουν, ώστε ο οδηγός να δει αμέσως σε ποια θέση βρίσκεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πιο εντυπωσιακό είναι πως, ακόμα και αν ο οδηγός αγνοήσει τις προειδοποιήσεις, το σύστημα επεμβαίνει στο πεντάλ του γκαζιού, προκειμένου να μην ξεκινήσει το όχημα αν δεν απομακρυνθεί με ασφάλεια ο ποδηλάτης, ο μοτοσικλετιστής ή ο πεζός.

Επίσης, επεμβαίνει και στην περίπτωση που ο οδηγός ή οι συνεπιβάτες κάνουν κίνηση να ανοίξουν την πόρτα χωρίς να ελέγξουν.


Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης