Τα νέα εργοστάσια παραγωγής αυτοκινήτων εκτείνονται σε χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να περπατούν αρκετά και να σπαταλούν πολύτιμο χρόνο προκειμένου να βρουν ένα εργαλείο ή ανταλλακτικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προκειμένου να βοηθήσουν τους εργαζομένους, οι μηχανικοί της Ford ανέπτυξαν ένα πρωτοποριακό ρομπότ. Το ονόμασαν Survival και ήδη αποτελεί μέρος της μονάδας παραγωγής της εταιρείας στη Βαλένθια της Ισπανίας.

Το ρομπότ είναι πλήρως αυτόνομο και γνωρίζει άριστα τη χωροταξική διάταξη του εργοστασίου. Δουλειά του είναι να παραδίδει εξαρτήματα και υλικά απευθείας στον κατάλληλο σταθμό εργασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εργαζόμενοι έχουν εντυπωσιαστεί από τον Survival, καθώς εξοικονομεί καθημερινά έως και 40 εργατοώρες. Παράλληλα, είναι πολύ «έξυπνος», αποφεύγοντας οποιοδήποτε εμπόδιο, αλλάζοντας διαδρομή αν κάτι διακόπτει την πορεία του και σταματώντας όπου είναι απαραίτητο.

«Το προγραμματίσαμε για να καταγράψει όλη την επιφάνεια του πατώματος του εργοστασίου, ώστε, με τη συμβολή των αισθητήρων, να λειτουργεί αυτόνομα, χωρίς την ανάγκη χειριστών. Την πρώτη μέρα, η αντίδραση των εργαζομένων ήταν σαν να έβλεπαν ταινία επιστημονικής φαντασίας, καθώς σταματούσαν και το παρατηρούσαν τη στιγμή που περνούσε από δίπλα τους. Τώρα είναι αφοσιωμένοι στα καθήκοντά τους, γνωρίζοντας ότι το ρομπότ είναι αρκετά έξυπνο για να κάνει τη δουλειά του χωρίς να πέσει επάνω τους. Έχει γίνει ένα πραγματικά πολύτιμο μέλος της ομάδας» δήλωσε ο Eduardo García Magraner, engineering manager του εργοστασίου της Βαλένθια. 

Το ρομπότ είναι εξοπλισμένο με ένα ράφι που διαθέτει 17 θυρίδες για τη συγκράτηση υλικών διαφορετικών διαστάσεων και βάρους. Για την αποφυγή σφαλμάτων, το σύστημα ανοίγματος/κλεισίματος των θυρίδων λειτουργεί αυτόματα – κάτι που σημαίνει ότι οι χειριστές σε κάθε σταθμό εργασίας έχουν πρόσβαση μόνο στα υλικά που προορίζονται για αυτούς.

 

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης