Σε ποια χώρα 1 στα 3 αυτοκίνητα είναι ηλεκτρικό;

Σε ποια χώρα 1 στα 3 αυτοκίνητα είναι ηλεκτρικό;

Του Λουκά Παπαλάμπρου

Θεωρείται χώρα πρότυπο σε παγκόσμιο επίπεδο, με την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται να προέρχεται μέσω υδροηλεκτρικών και αιολικών σταθμών. Την ίδια στιγμή, η Νορβηγία διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό ηλεκτρικών αυτοκινήτων ανά κάτοικο στον κόσμο.

Οι Νορβηγοί έχουν θέσει ως στόχο το 2025 όλα τα καινούργια οχήματα που πωλούνται να είναι ηλεκτρικά, plug-in hybrid ή υδρογονοκίνητα, μειώνοντας στο ελάχιστο τις εκπομπές ρύπων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Norwegian Road Federation (OFV), το 2018 το μερίδιο αγοράς των αμιγώς ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων έφθασε στο εκπληκτικό 31,2%. Αυτό σημαίνει ότι ένας στους τρεις οδηγούς αγόρασε καινούργιο επιβατικό όχημα τεχνολογίας EV.

Η ζήτηση για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αυξάνεται συνεχώς στη σκανδιναβική χώρα, με τους κρατικούς φορείς να προσφέρουν γενναιόδωρες φορολογικές ελαφρύνσεις, δωρεάν στάθμευση στο κέντρο των πόλεων, ελεύθερη κυκλοφορία στις λεωφορειολωρίδες και ελεύθερη διέλευση στα διόδια.

Την ίδια στιγμή, αυξάνουν τα τέλη για τα βενζινοκίνητα και τα diesel, με τη μείωση στις πωλήσεις να αγγίζει το 17% και 28% αντίστοιχα, σε σχέση με το 2017.

 

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 6 Ιανουαρίου 2019, 13:07