Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Όπως όλες οι μπαταρίες σε κάθε μορφή και χρήση τους, έτσι και αυτές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων σταδιακά χάνουν την απόδοση τους. Μία πραγματικότητα που ζούμε με τα κινητά τηλέφωνα, έτσι και με το αυτοκίνητο σταδιακά η μπαταρία εξασθενεί (σε πολύ διαφορετικά μεγέθη και χρόνους) και αποδίδει όλο και λιγότερο σε βάθος χρόνου. Κάτι που από τη μία είναι αναπόφευκτο, από την άλλη είναι και στο χέρι μας να βοηθήσουμε τη διάρκεια ζωής και να την επεκτείνουμε σημαντικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τα τωρινά δεδομένα μία «τυπική» μπαταρία ιόντων λιθίου διατηρεί στο 98% την ικανότητα αποθήκευσης και διαχείρισης ενέργειας για πάνω από 1.000 πλήρεις κύκλους ή για 100.000χλμ. Όμως οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών αυτοκινήτων μπορούν να αντισταθμίσουν τη σταδιακή μείωση της χωρητικότητας της μπαταρίας με τη βοήθεια μερικών απλών συμβουλών που θα πρέπει να γίνουν τρόπος ζωής, όπως:

1.    Φορτίστε πλήρως τη μπαταρία του αυτοκινήτου μόνο εάν σκοπεύετε να ταξιδέψετε πολύ μακριά. Σε κάθε άλλη περίπτωση η φόρτιση θα πρέπει να διατηρείται ανάμεσα στο 20 και το 80%.
2.    Χρησιμοποιήστε όσο πιο σπάνια γίνεται τους ταχυφορτιστές. Είναι πολύ πιο καλό για την μπαταρία να την φορτίζουμε αργά και με χαμηλή ένταση παρά απότομα και γρήγορα.
3.    Μην επιτρέπετε στην μπαταρία να ξεφορτίζει (συχνά τουλάχιστον) κάτω από το 20% ενώ όταν η  μπαταρία σας είναι πλήρως φορτισμένη, χρησιμοποιήστε την ενέργειά της το συντομότερο δυνατό.
4.    Οι απότομες «γκαζιές» και η ακανόνιστη οδήγηση δείχνει να επηρεάζει σε βάθος χρόνου και την απόδοση της μπαταρίας, οπότε καλό θα ήταν να οδηγείτε όσο πιο προνοητικά και ομαλά γίνεται.
5.    Αποφύγετε όσο γίνεται τις ακραίες θερμοκρασίες. Τα EV οχήματα λειτουργούν καλύτερα μεταξύ 10 και 28 βαθμών Κελσίου. Διατηρείστε το ηλεκτρικό στον ίσκιο το καλοκαίρι και σε κλειστό γκαράζ το χειμώνα ενώ αν η μπαταρία συνδεθεί για φόρτιση αμέσως μετά από τη μετακίνηση, δε θα κρυώσει τόσο γρήγορα.
6.    Τηρείστε ευλαβικά τα service πάντοτε σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο όπου το προσωπικό είναι εκπαιδευμένο και ενημερωμένο. Μην αφήσετε να πειραματιστεί κανείς επάνω στο δικό σας ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Οι μεγάλες εταιρίες προχωρούν σε συνεχή εκπαίδευση των υπαλλήλων της αλλά και σε over the air ενημερώσεις του συστήματος.

Η νέα πραγματικότητα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων φέρνει και νέα δεδομένα στην οδήγηση, την συντήρηση και την συνύπαρξη μας με τα οχήματα. Μπορεί τα παραπάνω να φαντάζουν δύσκολα και πολύ εξειδικευμένα για την ώρα, όμως σταδιακά θα γίνουν τρόπος ζωής, αλλιώς θα γίνουν λεφτά στο συνεργείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης