Θεωρείται η πιο ευνοϊκή αγορά για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα, μία χώρα πρότυπο σε παγκόσμιο επίπεδο, με την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται να προέρχεται μέσω υδροηλεκτρικών και αιολικών σταθμών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Norwegian Road Federation (OFV), το 2017 τα νέα ηλεκτροκίνητα και plug-in hybrid αυτοκίνητα που πουλήθηκαν, έφτασαν στο εκπληκτικό 52% επί του συνόλου των πωλήσεων, έναντι του 40% το 2016.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, το 20,9% των καινούργιων οχημάτων ήταν αμιγώς ηλεκτροκίνητα και το 31,3% υβριδικά, με το μέσο όρο των εκπομπών ρύπων να αγγίζει μόλις τα 82 γρ./χλμ. CO2. Η σκανδιναβική χώρα βρίσκεται πραγματικά σε άλλο επίπεδο, με την κυβέρνηση της Νορβηγίας να βρίσκεται όλο και πιο κοντά στον στόχο της πλήρους απαλλαγής από τα βενζινοκίνητα και diesel οχήματα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των Νορβηγών, μέχρι το 2025 όλα τα καινούργια αυτοκίνητα που πωλούνται θα είναι ηλεκτρικά ή plug-in hybrid. Για να το επιτύχουν αυτό, θα θεσπίσουν μια σειρά έξτρα παροχών, εκτός των φοροαπαλλαγών, της δωρεάν στάθμευσης στο κέντρο των πόλεων, την ελεύθερη κυκλοφορία στις λεωφορειολωρίδες, την ελεύθερη διέλευση στα διόδια και άλλα που ισχύουν τώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης