Ορισμένα αυτοκίνητα περνούν στην ιστορία για τις καινοτομίες που εισήγαγαν στους τομείς της τεχνολογίας ή του design. Κάποια άλλα, αξίζει να τα θυμόμαστε για τη θέση που κατείχαν στη ζωή και την καθημερινότητα μιας ολόκληρης γενιάς, ενίοτε και μιας ολόκληρης χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ελάχιστα είναι αυτά που κατάφεραν να αφήσουν ανεξίτηλο το σημάδι τους στην παγκόσμια αυτοκίνηση και να χαρακτηριστούν θρυλικά. Αναμφισβήτητα, το κλασικό 500άρακι του 1958 και το Panda του 1980 ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

Τα δύο αυτά μοντέλα περιλαμβάνονται στην πολύτιμη συλλογή της FCA Heritage, του τμήματος που έχει αναλάβει τη διαφύλαξη και την προώθηση της ιστορικής κληρονομιάς για όλες τις ιταλικές μάρκες του ομίλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, εκτίθενται στο μουσείο «Design Triennale» στο πλαίσιο της έκθεσης «Storie. Design Italiano», η οποία έχει ήδη ξεκινήσει και θα είναι ανοιχτή για το κοινό έως τις 20 Ιανουαρίου 2019.

Το Triennale είναι το πρώτο μουσείο αφιερωμένο στο ιταλικό design. Από τον Δεκέμβρη του 2007 που εγκαινιάστηκε, κάθε χρόνο αλλάζει τη δομή και το στήσιμό του, ώστε να προσφέρει κάθε φορά και μία διαφορετική απάντηση στο ερώτημα «τι είναι το ιταλικό design;».

Η εφετινή, 11η «εκδοχή» του Triennale, αφηγείται την ιστορία του ιταλικού σχεδιασμού και του στιλ. Στο μουσείο εκτίθενται 180 έργα, προερχόμενα κυρίως από τη Μόνιμη Συλλογή που δημιουργήθηκε μεταξύ του 1902 και του 1998. Τα έργα χαρακτηρίζονται ως τα πιο αντιπροσωπευτικά παραδείγματα του ιταλικού design, λόγω της σημαντικής συνεισφοράς τους στους τομείς της καινοτομίας, της αισθητικής, του πειραματισμού, της μοναδικότητας και της μαζικής επιτυχίας.

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης