Του Λουκά Παπαλάμπρου

Το RS3 πήρε εκ νέου τα σκήπτρα του ισχυρότερου hatchback που κυκλοφορεί στην αγορά, με τους μηχανικούς της Audi να εκτοξεύουν την ισχύ του αυτοκινήτου στους 400 ίππους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ανανεωμένο γερμανικό μοντέλο φέρει κάτω από το καπό τον πεντακύλινδρο 2.5 TFSI κινητήρα που φοράει και το TT RS, με την απόδοση να φθάνει τους 400 ίππους και τη ροπή τα 480 Nm από τις 1.700  έως τις 5.850 σ.α.λ. Η κίνηση μεταφέρεται και στους τέσσερις τροχούς μέσω του αυτόματου κιβωτίου διπλού συμπλέκτη S tronic.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επιδόσεις είναι εξαιρετικές, με τα 0-100 να επιτυγχάνονται στα 4,1 δευτερόλεπτα και την τελική να περιορίζεται στα 250 χλμ./ώρα. Για όσους επιθυμούν, υπάρχει η δυνατότητα απενεργοποίησης του κόφτη, φθάνοντας τα 280 χλμ./ώρα. Η σπορ ανάρτηση είναι χαμηλότερη κατά 25 χλστ. και το εμπρός μετατρόχιο φαρδύτερο κατά 20 χλστ., με τα φρένα να αποτελούνται από οκταπίστονες δαγκάνες εμπρός και δίσκους διαμέτρου 370 χλστ. Στα έξτρα υπάρχουν και carbon κεραμικοί δίσκοι.

Για μεγαλύτερη απόλαυση στον δρόμο, το σύστημα Quattro συνδυάζεται πλέον με torque vectoring, στέλνοντας την κίνηση στον πίσω άξονα από 50 έως 100%, ανάλογα με τις συνθήκες. Παρά την αύξηση τις ιπποδύναμης, η μέση κατανάλωση καυσίμου σύμφωνα με την εταιρεία είναι στα 8,3 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα και οι εκπομπές ρύπων στα 189 γρ./χλμ.

Από αισθητικής πλευράς, το Audi RS3 Sportback φέρει νέο bodykit που τονίζει τον δυναμισμό του αμαξώματος και βελτιώνει την αεροδυναμική. Διακρίνονται οι μεγαλύτερες εισαγωγές αέρα, τα Matrix LED φώτα, τα αλουμινένια διακοσμητικά, ο διαχύτης, οι δύο απολήξεις της εξάτμισης, η πίσω πτέρυγα και οι ζάντες 19 ιντσών.

Στο εσωτερικό, ξεχωρίζει ο ψηφιακός πίνακας οργάνων Audi Virtual Cockpit, τα RS μπάκετ καθίσματα, το τιμόνι με επένδυση alcantara και το ηχοσύστημα Bang & Olufsen απόδοσης 705 Watt. Ο εξοπλισμός είναι πλήρης, περιλαμβάνοντας όλα τα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού, όπως τα Traffic Jam Assist, Active Lane Assist, Cross-Traffic Assist και το Pre-Sense Front για την προστασία των πεζών.

Το ανανεωμένο RS3 Sportback θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στην έκθεση της Γενεύης, τον Μάρτιο, με τις παραγγελίες να ξεκινούν έναν μήνα αργότερα και τις παραδόσεις να έχουν προγραμματιστεί για τον Αύγουστο. Όσο για την τιμή, στη Γερμανία ορίστηκε στα 54.600 ευρώ.


Δείτε όλες τις εκδόσεις RS της Audi

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης