Σύμφωνα με έρευνες, το φθαρμένο οδόστρωμα ευθύνεται για το 1/3 των ατυχημάτων κάθε χρόνο στην Ευρώπη, με το κόστος αποκατάστασης ζημιών που προκαλούνται από λακκούβες να φθάνει τα 500 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για παράδειγμα, στη γηραιά ήπειρο, το 2011 αναφέρθηκαν 20 εκατομμύρια λακκούβες, εκ των οποίων μόνο οι μισές αποκαταστάθηκαν, έναντι του ποσού του 1,2 δις ευρώ. Στη Βρετανία, χώρα που φημίζεται για το άρτιο οδικό δίκτυο, οι τοπικές Αρχές λαμβάνουν αιτήσεις αποζημίωσης για φθορά εξαιτίας λακκούβας κάθε 17 λεπτά, με μέση αποζημίωση €508.

Για να λύσουν αυτό το πρόβλημα, οι αυτοκινητοβιομηχανίες αναπτύσσουν ευφυή συστήματα που αναγνωρίζουν τις λακκούβες και προειδοποιούν τους οδηγούς. Η Ford δημιούργησε έναν προηγμένο εικονικό χάρτη που δείχνει σε πραγματικό χρόνο, στις οθόνες των αυτοκινήτων, τις φθορές του οδοστρώματος και υποδεικνύει εναλλακτικές διαδρομές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σύστημα είναι υπό εξέλιξη και θα δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες μέσα στη χρονιά. Όπως ανέφερε ο μηχανικός έρευνας (Advanced Chassis Control Technologies) της Ford Ευρώπης, Uwe Hoffmann, ο εικονικός χάρτης θα αναγνωρίζει τη λακκούβα και σχεδόν αμέσως θα προειδοποιεί τους άλλους οδηγούς ότι υπάρχει κίνδυνος μπροστά.

Η τεχνολογία αυτή αποτελεί συνέχεια των ενεργών αναρτήσεων (Continuously Controlled Damping) με Pothole Mitigation που διαθέτουν τα Galaxy, Mondeo και S-MAX και οι οποίες είναι σχεδιασμένες ώστε να μειώνουν τις επιπτώσεις των ανωμαλιών και των κακών οδοστρωμάτων.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η Ford δοκιμάζει νέα οχήματα σε έναν δρόμο μήκους 1,9 χλμ. στο Lommel Proving Ground του Βελγίου, όπου εξομοιώνονται μερικές από τις χειρότερες λακκούβες στον κόσμο. 

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης