Η τεχνολογία της αυτόνομης οδήγησης αποτελεί το επόμενο μεγάλο στοίχημα των αυτοκινητοβιομηχανιών, με τα πρώτα οχήματα που κινούνται χωρίς τη βοήθεια του οδηγού να δοκιμάζονται ήδη σε πραγματικές συνθήκες.

Οι μεγάλες εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η Jaguar Land Rover, εξελίσσουν συνεχώς τη συγκεκριμένη τεχνολογία, ώστε στο μέλλον τα αυτοκίνητα να είναι πλήρως αυτόνομα. Πρόσφατα, η βρετανική μάρκα παρουσίασε ένα πρωτοποριακό σύστημα που επιτρέπει στον οδηγό να ελέγχει το όχημα από απόσταση 10 μέτρων και με ταχύτητες έως 4 χλμ./ώρα, μέσω του smartphone.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατεβάζοντας την εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο, ο ιδιοκτήτης μπορεί να χειρίζεται το αυτοκίνητο σαν τηλεκατευθυνόμενο, ελέγχοντας το τιμόνι, το γκάζι, το φρένο και το αυτόματο κιβώτιο. Όπως αναφέρει η Jaguar Land Rover, το συγκεκριμένο σύστημα είναι ιδανικό σε απαιτητικές εκτός δρόμου διαδρομές ή σε πολύ στενά σημεία μέσα στην πόλη. Η εφαρμογή πέρασε με επιτυχία τα πρώτα test σε ένα Range Rover Sport. Ο οδηγός χωρίς να είναι μέσα στο αυτοκίνητο, κατάφερε να το ελέγξει πλήρως σε δύσβατα σημεία και να το ξεπαρκάρει. 

Επίσης, παρουσιάστηκε και ένα πειραματικό Range Rover Sport, που εκτελεί ελιγμούς σε παρκινγκ και επιχειρεί στροφή 180 μοιρών, εντελώς αυτόνομα. Ο οδηγός το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να δώσει τη σχετική εντολή. Στη συνέχεια, το αυτοκίνητο σκανάρει το χώρο περιμετρικά και κάνει μόνο του τη στροφή.


Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

  

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης