Η αμερικανική εταιρεία κατασκευής πολυτελών ηλεκτροκίνητων οχημάτων κάνει το επόμενο βήμα στην τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης, τοποθετώντας σε όλα τα μοντέλα ένα νέο προηγμένο λογισμικό.

Όπως ανακοίνωσε ο CEO της Tesla Motors, Elon Musk, κάθε νέο αυτοκίνητο που περνά τη γραμμή παραγωγής, φέρει το αναβαθμισμένο hardware επιπέδου level 5 autonomy, επιτρέποντας στα οχήματα να κινηθούν εντελώς αυτόνομα, χωρίς οποιαδήποτε βοήθεια ή συμβολή από την πλευρά του οδηγού. Το λογισμικό είναι σημαντικά βελτιωμένο σε σχέση με το autopilot το οποίο απαιτεί από τον χρήστη να είναι πάντοτε σε ετοιμότητα για να αναλάβει τον έλεγχο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το νέο σύστημα αυτόνομης οδήγησης κοστίζει επιπλέον 8.000 δολάρια. Περιλαμβάνει οκτώ κάμερες που σκανάρουν περιμετρικά το χώρο γύρω από το αυτοκίνητο σε απόσταση 250 μέτρων. 12 αναβαθμισμένοι αισθητήρες υπερήχων συμπληρώνουν την συγκεκριμένη όραση, επιτρέποντας την ανίχνευση τόσο σκληρών όσο και μαλακών αντικειμένων σε σχεδόν διπλάσια απόσταση από το προηγούμενο σύστημα. Ένα ραντάρ τοποθετημένο στο εμπρόσθιο τμήμα του αυτοκινήτου με βελτιωμένη επεξεργασία που παρέχει επιπρόσθετα δεδομένα σχετικά με τον κόσμο και είναι ικανό να βλέπει μέσα από βαριά βροχή, ομίχλη, σκόνη ή ακόμα και το αυτοκίνητο που προπορεύεται.

Παράλληλα, ο Elon Musk προβλέπει ότι οι οδηγοί θα είναι σε θέση να κινηθούν αυτόνομα και με απόλυτη ασφάλεια από το Λος Άντζελες στην N. Υόρκη μέχρι το τέλος του 2017. Ωστόσο το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό δεν θα είναι διαθέσιμο άμεσα, καθώς αναβαθμίζεται διαρκώς. Για την διαχείριση όλων αυτών των αισθητήρων, η Tesla ανέφερε ότι ο νέος υπολογιστής που θα ενσωματώνουν τα οχήματα της θα εξοπλίζεται με επεξεργαστή της Nvidia, που είναι 40 φορές ταχύτερος σε σχέση με εκείνους των περασμένων γενεών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης