Του Λουκά Παπαλάμπρου

Η πρωτοποριακή λειτουργία «Traffic Light Information» της γερμανικής φίρμας είναι γεγονός. Η Audi λάνσαρε το σύστημα στην πόλη του Ντίσελντορφ, κάνοντας τις μετακινήσεις μέσα στα αστικά κέντρα πιο άνετες, γρήγορες και οικονομικές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το καινοτόμο σύστημα αλληλεπιδρά με τους φωτεινούς σηματοδότες της πόλης, ειδοποιώντας τον οδηγό για το πότε θα ανάψει πράσινο, πότε κόκκινο, πόσο χρόνο χρειάζεται για να φτάσει στον επόμενο σηματοδότη και ποια είναι η πιο γρήγορη διαδρομή για τον τελικό προορισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το εντυπωσιακό με τον αλγόριθμο της Audi, είναι ότι έχει τη δυνατότητα να βελτιώνεται συνεχώς και να αποθηκεύει στη μνήμη του τον όγκο κυκλοφορίας και το πώς μεταβάλλεται ανάλογα με την ώρα κάθε ημέρας.

Αυτήν τη στιγμή, τα αυτοκίνητα της Audi έχουν πρόσβαση στον υπολογιστή διαχείρισης 150 φαναριών, ωστόσο, μέχρι το καλοκαίρι θα καλύπτουν 450 σηματοδότες από τους 600 που διαθέτει συνολικά σε διασταυρώσεις η πόλη του Ντίσελντορφ.

Το «Traffic Light Information» υποστηρίζεται από δύο υποσυστήματα, το «Green Light Optimized Speed Advisory (GLOSA)» και το «Time-to-Green». Το πρώτο υπολογίζει την ιδανική ταχύτητα ανάλογα τα όρια ταχύτητας και δίνει εντολή στον οδηγό να επιταχύνει ή να επιβραδύνει μέσω σχετικών ενδείξεων στον πίνακα οργάνων, προκειμένου να φθάσει στη διασταύρωση όταν ανάψει το πράσινο.  

Το «Time-to-Green» ενεργοποιείται όταν το όχημα είναι ακινητοποιημένο. Στον ψηφιακό πίνακα οργάνων ενεργοποιείται η διαδικασία αντίστροφης μέτρησης υποδεικνύοντας στον οδηγό πότε ακριβώς θα σβήσει το κόκκινο και θα ανάψει το πράσινο.

Μάλιστα, επειδή όλα τα μοντέλα εφοδιάζονται πλέον με stop/start, το σύστημα θέτει σε λειτουργία τον κινητήρα αυτόματα, πέντε δευτερόλεπτα πριν ενεργοποιηθεί ο πράσινος σηματοδότης, χωρίς να απαιτείται η παρέμβαση του οδηγού.

Σύμφωνα με την Audi, η πρωτοποριακή αυτή λειτουργία θα συμβάλει στη μείωση της κυκλοφορίας στα μεγάλα αστικά κέντρα, προσφέροντας παράλληλα, εντυπωσιακά οφέλη στην εξοικονόμηση καυσίμου και στις εκπομπές ρύπων.

Σταδιακά, το «Traffic Light Information» θα επεκταθεί σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις, συνοδεύοντας τις πλουσιότερες εκδόσεις των μοντέλων e-tron, A4, A6, A7, A8, Q3, Q7 και Q8, παραγωγής από τα μέσα του 2019 και μετά.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης