Του Λουκά Παπαλάμπρου

Δύο πρωτοποριακές τεχνολογίες που δείχνουν πώς θα λειτουργούν και θα κινούνται τα αυτοκίνητα τα επόμενα χρόνια παρουσίασε ο κορεατικός όμιλος. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Hyundai και KIA ανέπτυξαν ένα νέο σύστημα αυτόνομου παρκαρίσματος, το οποίο συνδυάζεται με το σύστημα ασύρματης φόρτισης. Ουσιαστικά πρόκειται για δύο τεχνολογίες σε μία. Ονομάζεται Automated Valet Parking System (AVPS) και έχει στόχο να βελτιώσει τις συνθήκες κίνησης στην πόλη και να κάνει πιο άνετη τη ζωή του οδηγού.

Το AVPS έχει τη δυνατότητα να μετακινεί τα αυτοκίνητα στους σταθμούς φόρτισης αλλά και να τα μεταφέρει σε ελεύθερη θέση στάθμευσης όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία φόρτισης, προκειμένου να λάβει ενέργεια το επόμενο ηλεκτροκίνητο όχημα. Όλα γίνονται μέσω σχετικής εφαρμογής στο smartphone του χρήστη. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν ο κάτοχος θελήσει να μετακινηθεί, τότε θα δίνει νέα εντολή από την ίδια εφαρμογή, το αυτοκίνητο θα τη «διαβάζει» και θα πηγαίνει μόνο του στο σημείο όπου βρίσκεται ο ιδιοκτήτης. Η διαδικασία θα πραγματοποιείται σε πραγματικό χρόνο και σε επικοινωνία μεταξύ smartphone, χώρου στάθμευσης, σταθμού φόρτισης και αυτοκινήτου.

Για να λειτουργήσει το AVPS, πρέπει όλα τα παραπάνω να συνδυάζονται μεταξύ τους και το όχημα να ενσωματώνει τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 4. Hyundai και KIA σκοπεύουν να το έχουν έτοιμο το 2025. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης