Η τεχνολογία… τρέχει και οι εταιρείες εξελίσσουν συνεχώς νέους τρόπους για να κάνουν τη ζωή των πελατών τους πιο εύκολη. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δείχνουν να είναι το μέλλον της αυτοκίνησης, αλλά προς το παρόν ο χρόνος φόρτισης και η αυτονομία βάζουν εμπόδιο στην επιτυχία τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

To ηλεκτρικό Volvo C30

Χωρίς καλώδια…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόσφατα, η Volvo Cars συμμετείχε σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα για το μέλλον της τεχνολογίας επαγωγικής φόρτισης για ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα. Τα αποτελέσματα αφήνουν πολύ μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για τη μελλοντική ευρεία υλοποίηση της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Η κοινή πρακτική για τη φόρτιση ηλεκτρικών ή υβριδικών αυτοκινήτων είναι η χρησιμοποίηση ενός καλωδίου για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από την πηγή, π.χ. έναν σταθμό φόρτισης ή ακόμα και μία πρίζα του οικιακού δικτύου ηλεκτροδότησης, προς το αυτοκίνητο. Η τεχνολογία επαγωγικής φόρτισης καταργεί τα οποιαδήποτε καλώδια. Χρησιμοποιεί ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο, αντί για καλώδιο, για τη μεταφορά ενέργειας ανάμεσα σε δύο αντικείμενα, την πηγή και τον δέκτη.

 

Φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου χωρίς καλώδια!

Καθημερινή τεχνολογία…

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ένα επαγωγικό πηνίο που ανήκει σε έναν σταθμό φόρτισης δημιουργεί ένα εναλλασσόμενο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο. Ένα δεύτερο επαγωγικό πηνίο που βρίσκεται στο ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο λαμβάνει την ενέργεια από το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο και τη μετατρέπει σε ηλεκτρική ενέργεια, που φορτίζει τις μπαταρίες του αυτοκινήτου. Όσο… εξωτική κι αν φαντάζει η συγκεκριμένη τεχνολογία, είναι ήδη μέρος της καθημερινότητάς μας. Τη συναντάμε σε απλές οικιακές ηλεκτρικές συσκευές, όπως για παράδειγμα στις ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες. Τοποθετώντας την οδοντόβουρτσα στη βάση της, αυτή φορτίζεται επαγωγικά, χωρίς να συνδέεται με καλώδιο στη βάση φόρτισης. Για να φορτίσουν οι μπαταρίες ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου επαγωγικά, ο οδηγός απλώς ακινητοποιεί το αυτοκίνητο πάνω από μια συγκεκριμένη επιφάνεια σε έναν χώρο στάθμευσης και η φόρτιση ξεκινά αυτόματα. Βέβαια, τέτοια εφαρμογή που να φορτίζει ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν είναι ακόμα εμπορικά διαθέσιμη, αλλά η όλη διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή, κάτι που πιστεύεται ότι θα συμβάλλει στην ευρεία αποδοχή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η σουηδική εταιρεία συμμετείχε σε ένα τέτοιο πρόγραμμα με το C30 Electric, ισχύος 120 ίππων, το οποίο με τη συγκεκριμένη μέθοδο φόρτιζε πλήρως τις μπαταρίες του σε μόλις 2,5 ώρες.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Γ. Σαρημπαλίδης

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης