Ο μελλοντικός στόχος των ανθρώπων της Volvo είναι να εξελίξουν ακόμα περισσότερο τα αυτοκίνητά της μάρκας έτσι ώστε μέχρι το 2020 να μην υπάρχει θανάσιμος ή ακόμα και σοβαρός τραυματισμός στο οποίο εμπλέκεται αυτοκίνητο της σουηδικής φίρμας. Ένα από τα μελλοντικά συστήματα είναι αυτό του εντοπισμού ζώων αφού πολλά ατυχήματα όπου εμπλέκονται ζώα αποτελούν σοβαρό διεθνές πρόβλημα στην κυκλοφορία.

Στον Καναδά, για παράδειγμα, καταγράφονται περίπου 40.000 τέτοια ατυχήματα το χρόνο με σοβαρούς τραυματισμούς αλλά και ζημιές σε αυτοκίνητα. Για το 2010, 47.000 συγκρούσεις με ζώα έχουν καταγραφεί μόνο στη Σουηδία (οι 7.000 αφορούν συγκρούσεις με τάρανδο). Παρόμοιες συγκρούσεις καταγράφονται εκτός από τη Σουηδία και στον Καναδά, στην Νορβηγία, τη Φινλανδία, και τη Ρωσία. Στις ΗΠΑ, πάνω από 200 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους εξαιτίας κάποιας σύγκρουσης με άγριο ζώο, κυρίως ελάφια. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εντούτοις, οι επίσημοι αριθμοί αυτών των στατιστικών δεν αποκαλύπτουν ολόκληρη την αλήθεια. Στα στοιχεία δεν περιλαμβάνονται για παράδειγμα οι περιπτώσεις όπου ο οδηγός για να αποφύγει την σύγκρουση με κάποιο ζώο, έκανε απότομο ελιγμό και συγκρούστηκε στη συνέχεια με κάποιο άλλο αυτοκίνητο. Σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Umeå, στον αριθμό των ατυχημάτων που καταγράφηκαν το χρονικό διάστημα  μεταξύ 2003 – 2010, πάνω από το 23% των θανάτων προήλθε μετά από απότομο ελιγμό του οδηγού στην προσπάθειά του να αποφύγει σύγκρουση με διερχόμενο τάρανδο – και οι περιπτώσεις αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται στις επίσημες στατιστικές των συγκρούσεων με άγριο ζώο. 

Η Volvo βρίσκεται σήμερα στη φάση εξέλιξης του συστήματος εντοπισμού ζώων, ενός συστήματος που εντοπίζει διερχόμενο ζώο ημέρα ή νύχτα, και φρενάρει αυτόματα το αυτοκίνητο. Εάν καταφέρει να ολοκληρώσει την ανάπτυξη του εν λόγω τότε είναι σίγουρο πως χιλιάδες οδηγοί αλλά και ζώα θα γλιτώσουν από τα χειρότερα…

Επιμέλεια: Βασίλης Γ. Σαρημπαλίδης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης