Δύο πρωτοποριακά ρομπότ τα οποία θυμίζουν σκύλο και χρησιμοποιούνται στα εργοστάσια παραγωγής, συλλέγοντας δεδομένα για τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού, παρουσίασε η Ford.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα τετράποδα ρομπότ βάρους 31,75 κιλών αποτελούν τμήμα ενός πιλοτικού προγράμματος παραγωγής της εταιρείας,  το οποίο έχει σχεδιαστεί με στόχο την εξοικονόμηση χρόνου, τη μείωση κόστους και την αύξηση της αποδοτικότητας.

Ονομάζονται Fluff και Spot και αποτελούν προϊόντα δημιουργίας της Boston Dynamics. Εφοδιάζονται με πέντε κάμερες, μπορούν να κινούνται με ταχύτητα έως και 5 χλμ./ώρα και έχουν αυτονομία τουλάχιστον δύο ώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κινούνται στις πιο δυσπρόσιτες περιοχές του εργοστασίων και σαρώνουν την επιφάνεια, προσφέροντας στους μηχανικούς μια πραγματική εικόνα των εγκαταστάσεων για ό,τι αφορά τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού.

Όπως αναφέρει ο Mark Goderis, digital engineering manager της Ford, με τη βοήθεια των συγκεκριμένων ρομπότ γλυτώνουν κόπο και χρήμα. Με την παλιά μέθοδο, η σάρωση μιας εγκατάστασης κόστιζε περίπου 300.000 δολάρια.

Αν το πιλοτικό πρόγραμμα λειτουργήσει σύμφωνα με τις προσδοκίες, η ομάδα παραγωγής της Ford θα μπορεί να εκτελεί σαρώσεις όλων των εργοστασίων της με ελάχιστο κόστος.

Το μυστικό της επιτυχίας του Fluffy και του Spot είναι η ευελιξία τους. Οι χειριστές τα διαχειρίζονται από απόσταση μέσω εφαρμογής στο tablet. Τα ρομπότ έχουν τρεις λειτουργίες βηματισμού: περπάτημα για σταθερό έδαφος, βάδισμα σε ανώμαλο έδαφος και ειδική ταχύτητα κίνησης για σκάλες. Μπορούν να στρίβουν, να σκύβουν, να περπατούν ευθεία, να περνούν από κιγκλιδώματα, να σηκώνονται μόνα τους αν πέσουν και να διατηρούν μία σταθερή απόσταση ασφαλείας από αντικείμενα για αποφυγή συγκρούσεων.

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης