Οι αντιπροσωπείες των αυτοκινήτων στην Ελλάδα πήραν μια καλή ανάσα τον Αύγουστο. Οι ταξινομήσεις καινούργιων οχημάτων με βάση τα πρωτογενή στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και την επεξεργασία του ΣΕΑΑ παρουσίασαν άνοδο 39.50% σε σχέση με τις αντίστοιχες ταξινομήσεις του Αυγούστου 2021.  Πέρυσι τον Αύγουστο ταξινομήθηκαν 6.198 αυτοκίνητα και φέτος 8.659 . Καλό αυτό. 

Από την άλλη η ενεργειακή κρίση φαίνεται ότι «φρέναρε»  τις πωλήσεις στα αυτοκίνητα με φυσικό αέριο. Από 2.70% έπεσαν στο 0.80 %. Αύξηση παρουσίασαν οι ταξινομήσεις στα αυτοκίνητα με κινητήρες  βενζίνης 48.10% (46.50% είχαμε τον Αύγουστο 2021) και στα αυτοκίνητα με κινητήρες πετρελαίου 19% ( 16.30% είχαμε τον αντίστοιχο μήνα του  2021). Τέλος τα επαναφορτιζόμενα (BEV-PHEV) από 6.30% (Αυγουστος2021) ανέβηκαν στα 6.70% (Αύγουστος 2022).
 Ο κόσμος είναι μπερδεμένος. Και από τα πρώτα δείγματα που έχουμε οι πωλήσεις στα ηλεκτρικά θα παρουσιάσουν μείωση στις ταξινομήσεις το μήνα Σεπτέμβριο. Δικαιολογημένα αφού τόσο στο ρεύμα όσο και στο φυσικό αέριο έχουμε νέες αυξήσεις στις τιμές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δύο νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα παρουσίασε η Peugeot. Το E-308 και  το E-308 SW. Τα νέα μοντέλα PEUGEOT 308 – hatchback και SW, είναι πλέον διαθέσιμα σε ηλεκτροκίνητες plug-in υβριδικές εκδόσεις. Από το 2023 θα διατίθενται και σε 100% ηλεκτρική έκδοση. Η PEUGEOT θα είναι ο πρώτος Ευρωπαίος κατασκευαστής που θα προσφέρει ένα 100% ηλεκτρικό μοντέλο SW. Τα ηλεκτρικά 308 και 308 SW θα κινεί ένας ολοκαίνουργιος ηλεκτροκινητήρας, απόδοσης 115 kW (156 ίππων) και θα επιτυγχάνουν αυτονομία πάνω από 400km (κύκλος WLTP), ανάλογα με το επίπεδο εξοπλισμού τους. Αυτή η διπλή προσφορά είναι μια απάντηση χωρίς συμβιβασμούς, τέλεια προσαρμοσμένη στις ανάγκες των πελατών του segment C.

Σημειώστε ότι θα έχουν: Νέο κινητήρα 115 kW/156hp και νέας γενιάς μπαταρία ,  12,7 kWh/100 km.
Τα νέα PEUGEOT E-308 και E-308 SW θα είναι διαθέσιμα στα επίπεδα εξοπλισμού Allure και GT. Για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια αγορά θα κατασκευάζονται, στη Γαλλία, στις εγκαταστάσεις του Mulhouse.

Νέα διαδικτυακή παρουσίαση έκανε η Ford από την έκθεση αυτοκινήτου στο Detroit. Παρουσίασε το ολοκαίνουριο και εντυπωσιακό μοντέλο της Mustang. Πρόκειται για την  πιο ψηφιακή Mustang που δημιουργήθηκε ποτέ, με ένα καθηλωτικό cockpit. Οι σχεδιαστές μεταμόρφωσαν το σπορ κουπέ μοντέλο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο σε ένα καταπληκτικό αυτοκίνητο, με την πιο αιχμηρή σχεδιαστική προσέγγιση, ένα πλήρως επανασχεδιασμένο ψηφιακό cockpit και έναν προηγμένο, νέο V8 κινητήρα. 
Το σημαντικό είναι ότι η επένδυση έγινε για λογαριασμό της Mustang ,σε μία εποχή που όλοι οι ανταγωνιστές της φίρμας αποφεύγουν τις  σκέψεις για  οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης. 
Η νέα Mustang με αυτόματο ή χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων, χάρη στα προφίλ οδήγησης και τον βελτιστοποιημένο κινητήρα, την ανάρτηση και το σύστημα διεύθυνσης, προσφέρει στους οδηγούς κορυφαίες επιδόσεις, είτε στους δρόμους είτε στις πίστες.
Στο Detroit Auto Show ο  Jim Farley, (CEO, Ford Motor Company) ανέφερε ότι η  οικογένεια Ford Blue, ξεκίνησε μια επένδυση σε ηλεκτρικά οχήματα που μέχρι το 2026 θα ξεπεράσει τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Ελλάδα αναμένεται να γίνει η πανελλαδική παρουσίαση του νέου  ηλεκτρικού αυτοκινήτου  «Biro» με ιταλική προέλευση. Ήδη την πρώτη εμφάνιση την έκανε στο Golden Hall.  Πρόκειται για ένα  νεανικό αυτοκίνητο με μήκος 174 cm, πλάτος 103 cm και ύψος 156.5 cm. Είναι μικρό, ευέλικτο και πανεύκολο στο παρκάρισμα. Η τιμή του Biro ξεκινάει από 8.656 με την κρατική επιδότηση.

Στις αρχές Οκτωβρίου η Toyota θα παρουσιάσει στην πόλη Sitges (Ισπανία)  το νέο Toyota Corolla Cross. Λέγεται ότι πρόκειται για  ένα εντυπωσιακό αυτοκίνητο που θα φέρει την επανάσταση στο χώρο της αυτοκίνησης. Υπομονή στους φανατικούς της Toyota. Θα επανέλθουμε με πλούσιο ρεπορτάζ.

Η Honda σχεδιάζει να παρουσιάσει περισσότερα από 10 ηλεκτρικά μοντέλα μοτοσυκλετών σε όλο τον κόσμο μέχρι το 2025 και στοχεύει να αυξήσει τις ετήσιες πωλήσεις ηλεκτρικών μοντέλων σε ένα εκατομμύριο μονάδες μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, και σε 3,5 εκατομμύρια μονάδες (που αντιστοιχεί στο 15% των συνολικών πωλήσεων) έως το 2030. Στο πλαίσιο των προσπαθειών της για επίτευξη ανθρακικής ουδετερότητας για όλα τα προϊόντα μοτοσυκλετών της κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2040 – που αποτελεί πρωταρχικό σημείο εστίασης των περιβαλλοντικών στρατηγικών της στον κλάδο μοτοσυκλετών –  η Honda θα επιταχύνει τον εξηλεκτρισμό των μοντέλων της, συνεχίζοντας παράλληλα να προωθεί τους κινητήρες εσωτερικής καύσης (ICE).


Η Porsche εισέρχεται στο χρηματιστήριο. Η δημόσια εγγραφή θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Οκτωβρίου στο βασικό πρότυπο του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης. Μέρος των μετοχών θα προσφερθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εκτός από τη Γερμανία, η Porsche αναφέρει επίσης την Αυστρία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία ή την Ελβετία. Αυτές θα είναι οι μετοχές που θα μπορούν να αγοράσουν οι μικροεπενδυτές. Θα έχουν το δικαίωμα να αγοράσουν έως και 5% των μετοχών.Οι μετοχές της εταιρείας αυτοκινήτων χωρίζονται σε δύο μισά, εκ των οποίων το ένα αντιπροσωπεύει προνομιούχες μετοχές και το άλλο κοινές μετοχές. Το ένα τέταρτο των προνομιούχων μετοχών θα προσφερθεί σε επενδυτές ως μέρος της Αρχικής Δημόσιας Προσφοράς. 

Η Alfa Romeo με αφορμή τα 100 χρόνια της Monza θύμισε με τα TRIBE DAYS τους λόγους που κάνουν ξεχωριστή τη σχέση των ανθρώπων με το αυτοκίνητο . Με αφορμή το φετινό Ιταλικό Grand Prix, το οποίο συνέπεσε με τα 100 χρόνια από τη δημιουργία της θρυλικής πίστας της Monza, η Alfa Romeo με τα Tribe Days θύμισε σε όλους ότι το πάθος για το αυτοκίνητο παραμένει ζωντανό. Η Ιταλία είναι συνυφασμένη με το πάθος, τους αγώνες και το αυτοκίνητο. Φέτος ο «Ναός της ταχύτητας», η φημισμένη πίστα της Monza, συμπλήρωσε 100 χρόνια ζωής και με αφορμή αυτό το γεγονός, η Alfa Romeo θύμισε την  Ιταλική κουλτούρα. Δίπλα στις 112 κλασσικές Alfa Romeo «βρέθηκαν» 100  νέες Giulia GTA και GTAm. Η συλλεκτική έκδοση η οποία παράχθηκε σε μόλις 500 μονάδες, αποτελεί μέχρι σήμερα την ισχυρότερη, αλλά και ταχύτερη σε κάθε επίπεδο εκδοχή του πανέμορφου μοντέλου.

Καταπληκτικός ο Σπύρος  Χρυσικόπουλος που είναι ο CUPRA Brand Ambassador. Κολύμπησε χωρίς να ξεκουραστεί για 130 χλμ. Βούτηξε στη Ρόδο και μετά από  64 ώρες και 5 λεπτά κατάφερε να φθάσει στο Καστελόριζο. Ο  ‘Έλληνας κολυμβητής ολοκλήρωσε με επιτυχία το ασύλληπτο κολυμβητικό του εγχείρημα και δικαιολογημένα είναι ο CUPRA Brand Ambassador. Με τη νέα του επιτυχία απέδειξε  ότι τα όνειρα δεν έχουν όρια, αρκεί να πιστεύουμε σε αυτά. Δυνατός χαρακτήρας με μεγάλη θέληση.

Ένας άλλος δυνατός  χαρακτήρας είναι ο 8χρονος Γιάννης Κορολόγος. Λόγω μιας σπάνιας αρρώστιας (έχασε το ένα του πόδι) ωστόσο ο μικρός βάζει στόχους και τους πετυχαίνει. Το όνειρό του ήταν να οδηγήσει μοτοσυκλέτα. Σε ηλικία 7 ετών με τη βοήθεια του προπονητή του Λευτέρη Πίππου, τα κατάφερε. Στάθηκε στις δύο ρόδες και έκανε την πρώτη του βόλτα με τη μικρή μοτοσυκλέτα του. Στο Ολυμπιακό Στάδιο στα πλαίσια της οδήγησης μοτοσυκλετών στη διαδρομή της Σούπερ Ειδικής του EKO Rally Acropolis, είπε ότι θα ήθελε να κάνει την ίδια διαδρομή που έτρεξαν οι πρωταγωνιστές του WRC , με τη δική του μοτοσυκλέτα. Ο μικρός έχει δύναμη και δεν το βάζει κάτω. Του ευχόμαστε να κάνει πραγματικότητα κάθε όνειρο του.

Οι δημοσιογράφοι του Ειδικού Τύπου που ψηφίζουν κάθε χρόνο για την ανάδειξη του αυτοκινήτου της Χρονιάς θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022 την  ετήσια γενική συνέλευση με θέματα όπως :
1. Απολογισμός δράσης του Δ.Σ. και αποτίμηση της διοργάνωσης του Αυτοκινήτου του 2022
2. Οικονομικός απολογισμός
3. Προγραμματισμός της πορείας του συλλόγου μας προς το Αυτοκίνητο του 2023
4. Ανακοίνωση σχετικά με τα μέλη μας που πλέον καθίστανται ομότιμα (βάσει του καταστατικού)
5. Αιτήσεις νέων μελών

Και θα κλείσουμε με μια απορία. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε πως σκέφθηκε αυτός ο κατασκευαστής της πινακίδας που βρίσκεται στα διόδια της Αθηνών Λαμίας. Όπως και εσείς  θα παρατηρήσετε γράφει στα ελληνικά τη λέξη «ΜΟΝΟ» και στα αγγλικά τη λέξη αυτοκίνητα «CARS».
Ενδεχομένως ήθελε να γράψει «ONLY ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ» αλλά δεν του χώραγε. Ρε τι πλάκα έχει αυτή η διπλή γραφή. Καλά αυτός που κατασκεύασε τις πινακίδες μπορεί να μην έχει βγάλει το Γυμνάσιο. Αλλά αυτοί που ενέκριναν τις πινακίδες και πλήρωσαν γι αυτές δεν είδαν το λάθος. Θα έπρεπε να έγραφε:
« Only cars» η « ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ».
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης