Τα όνειρα και οι φιλοδοξίες των Σουηδών μέσα από ένα αυτοκίνητο

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 7 Απριλίου 2020, 17:54
Τα όνειρα και οι φιλοδοξίες των Σουηδών μέσα από ένα αυτοκίνητο

Του Λουκά Παπαλάμπρου

Αποκαλύφθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και σύμφωνα με το πρόγραμμα της σουηδικής εταιρείας, θα έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στην έκθεση της Γενεύης, έναν μήνα αργότερα.

Το ελβετικό σαλόνι ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας του ιού Covid-19, όπως και το ντεμπούτο του Precept, του αυτοκινήτου που δείχνει που θα κατευθυνθούν σχεδιαστικά και τεχνολογικά οι Σουηδοί τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Polestar, Thomas Ingenlath, αυτό το πρωτότυπο παρουσιάζει όλες τις φιλοδοξίες, τα όνειρα, τις ελπίδες, τις προσδοκίες και τις καινοτομίες της μάρκας – θυγατρικής της Volvo Cars.

Ανήκει στα τετράθυρα grand tourer, είναι αμιγώς ηλεκτροκίνητο και τοποθετείται απέναντι από τον ηγέτη της κατηγορίας, το Tesla Model S. Ενσωματώνει όλες τις αξίες της Polestar και διακρίνεται για τον εμπνευσμένο σχεδιασμό, την υψηλή αισθητική, τα πρωτοποριακά υλικά κατασκευής, τις προηγμένες τεχνολογίες και τις ψηφιακές υπηρεσίες.

Έχει εξαιρετική αεροδυναμική, με το αποκαλούμενο SmartZone εμπρός τμήμα να κάνει τη διαφορά. Εκεί ενσωματώνεται μία «ζώνη» με LiDAR, αισθητήρες και κάμερες, ενώ στην οροφή βρίσκεται το Lidar Pod. Όλα αυτά επικοινωνούν με ένα λογισμικό, το οποίο με τη σειρά του ελέγχει τα συστήματα υποβοήθησης. Το πίσω τμήμα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό, με το παρμπρίζ να έχει αντικατασταθεί από κάμερα που προβάλλει εικόνες στον εσωτερικό κεντρικό καθρέπτη και τα φωτιστικά σώματα να ενώνονται από μία γραμμή LED.

Στην καμπίνα μπορούν να φιλοξενηθούν έως τέσσερα άτομα. Όλες οι επιφάνειες είναι επενδυμένες με βιώσιμα υλικά, όπως 3D ίνες που προέρχονται από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια, καθώς και δίχτυα ή φελλούς που προέρχονται  από αλιευτικά σκάφη ή οινοποιεία, εξοικονομώντας βάρος έως και 50% σε σχέση με τις παραδοσιακές εφαρμογές.

Το σύστημα πολυμέσων βασίζεται σε λειτουργικό Android και αποτελείται από μία μεγάλη οθόνη 15 ιντσών και έναν ψηφιακό πίνακα οργάνων 12,5΄΄. Υποστηρίζει over-the-air ενημερώσεις και εφαρμογές όπως Google Maps, Google Play Store και Google Αssistant, με το τελευταίο να λειτουργεί ως ψηφιακός προσωπικός βοηθός, περιλαμβάνοντας τεχνολογία ομιλίας και αναγνωρίζοντας δεκάδες γλώσσες.

Όλες οι λειτουργίες, από τη ρύθμιση της θέσης των καθισμάτων, έως τον κλιματισμό και τον εσωτερικό φωτισμό, προσαρμόζονται ανάλογα τις συνθήκες και τις προτιμήσεις του οδηγού.

Στο παρακάτω video, o Thomas Ingenlath μας δίνει όλες τις πληροφορίες για το Precept, από την έδρα της Polestar στο Γκέτεμποργκ.

 

 

 

 

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 7 Απριλίου 2020, 17:54