Μια πρωτοποριακή συνεργασία με τη διάσημη εταιρεία παραγωγής οινοπνευματωδών ποτών Jose Cuervo ανακοίνωσε η Ford Motor, σε μια προσπάθεια να διερευνήσουν τη χρήση φυτών αγαύης στα αυτοκίνητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αυτοκινητοβιομηχανία και η Jose Cuervo εξετάζουν τις δυνατότητες του υποπροϊόντος του φυτού από το οποίο παράγεται η τεκίλα, με σκοπό τη δημιουργία βιώσιμων βιοπλαστικών για οχήματα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το υλικό είναι πολλά υποσχόμενο λόγω της αντοχής και αισθητικής του ποιότητας. Η επιτυχής εξέλιξη ενός βιώσιμου συνθετικού θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε εξαρτήματα, όπως καλωδιώσεις, συστήματα HVAC και αποθηκευτικούς χώρους.

Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του βάρους του οχήματος και της κατανάλωσης ενέργειας, περιορίζοντας τη χρήση πετροχημικών και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την παραγωγή αυτοκινήτων. Ο κύκλος ανάπτυξης του φυτού αγαύης είναι μία διαδικασία τουλάχιστον επτά ετών. Μετά τη συγκομιδή, η καρδιά του φυτού «ψήνεται», πριν αλεστεί και εξαχθούν οι χυμοί του για απόσταξη. Η Jose Cuervo χρησιμοποιεί ένα ποσοστό των υπολοίπων ινών αγαύης σαν κομπόστα για τις φάρμες της, ενώ ντόπιοι χειροτέχνες φτιάχνουν έργα και χαρτί αγαύης από τα υπολείμματα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδίου βιωσιμότητας της Jose Cuervo, η μεξικανική εταιρεία παραγωγής τεκίλας ενώνει τις δυνάμεις της με τη Ford, ώστε να αναπτυχθεί ένας νέος τρόπος χρήσης των υπολειμμάτων ινών, δημιουργώντας καινοτόμα υλικά, φιλικά προς το περιβάλλον. Αξίζει να σημειώσουμε πως η «μπλε οβάλ» φίρμα χρησιμοποιεί οκτώ βιώσιμα υλικά στα οχήματά της, όπως αφρό σόγιας, καστορέλαιο, καλάμια σιταριού, ίνες κενάφ, κυπαρίνη, ξύλο, ίνες καρύδας και φλοιό ρυζιού.

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης