Η ντομάτα είναι γνωστή ως λαχανικό που χρησιμοποιείτε για σαλάτες και σάλτσες. Με το αυτοκίνητο δεν έχει κανένα κοινό, τουλάχιστον έως τώρα. Γιατί, τα επόμενα χρόνια μπορεί να τη δούμε ακόμα και στα ταμπλό των οχημάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές της Ford Motor και της H.J. Heinz Company (εταιρεία παραγωγής κέτσαπ), εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας καινοτόμου συνεργασίας. Μελετούν τη χρήση ινών της ντομάτας με σκοπό τη δημιουργία βιώσιμων, συνθετικών υλικών για χρήση στην παραγωγή οχημάτων. Ειδικά αποξηραμένες φλούδες τομάτας θα μπορούσαν να μετατραπούν σε κλιπ καλωδιώσεων ή αποθηκευτικά δοχεία κατάλληλα για κέρματα ή άλλα μικροαντικείμενα σε αυτοκίνητα.

Στόχος τους είναι να εξελίξουν ένα ανθεκτικό, ελαφρύ υλικό που πληροί τις απαιτήσεις των οχημάτων, και ταυτόχρονα μειώνει τις συνολικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Μέσω καινοτόμων μεθόδων, θα ανακυκλώνουν και θα επαναχρησιμοποιούν φλούδες, κοτσάνια και σπόρους από δύο εκατομμύρια και πλέον τόνους ντομάτας, που η εταιρία χρησιμοποιεί κάθε χρόνο για την παραγωγή του πιο επιτυχημένου προϊόντος της: της Heinz Ketchup.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Να σημειώσουμε, ότι, πριν δύο χρόνια περίπου, η Ford ξεκίνησε συνεργασία με τις Heinz, Coca-Cola Company, Nike, και Procter & Gamble, προκειμένου να επιταχύνει την εξέλιξη ενός πλαστικού 100% φυσικής προέλευσης, που θα μπορούσε να τύχει εφαρμογής σε κάθε είδους παραγωγή – από υφάσματα μέχρι συσκευασίες – και με χαμηλότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις από όσο σημερινά υλικά συσκευασίας με βάση το πετρέλαιο.

Τα τελευταία χρόνια, η Ford έχει αυξήσει τη χρήση ανακυκλωμένων μη μεταλλικών και οργανικών υλικών. Με τα εξαρτήματα κονσόλας ενισχυμένα με κυτταρικές ίνες και τις βάσεις καλωδιώσεων από επεξεργασμένους φλοιούς ρυζιού που λανσαρίστηκαν πέρσι, η γκάμα οργανικών υλικών, περιλαμβάνει πλέον οκτώ υλικά στην παραγωγή. Άλλα παραδείγματα είναι συνθετικά υλικά βασισμένα σε καρύδα, ανακυκλωμένο βαμβάκι για τις μοκέτες και τα καλύμματα των καθισμάτων και αφρός σόγιας για τα μαξιλάρια καθισμάτων και τα προσκέφαλα.

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης