Στην Formula 1 εργάζονται οι καλύτεροι σχεδιαστές και μηχανικοί. Στο κορυφαίο σπορ του μηχανοκίνητου αθλητισμού, η αεροδυναμική απόδοση είναι το βασικό ζητούμενο για την ταχύτητα των μονοθεσίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια ενός GP, οι μηχανικοί ελέγχουν συνεχώς όλους τους τομείς των μονοθεσίων και τη διαχείριση της ροής αέρα που εισέρχεται στο χώρο του κινητήρα. Τι σχέση μπορεί να έχουν όλα αυτά όμως, με τη λειτουργία ενός σουπερμάρκετ; Η Williams έχει την απάντηση.

Όπως θα έχετε διαπιστώσει οι περισσότεροι, όταν περπατάτε στους διαδρόμους που βρίσκονται τα ψυγεία των σουπερμάρκετ, η θερμοκρασία είναι αρκετά χαμηλότερη. Αυτό οφείλεται στον κρύο αέρα που βγαίνει από τις συσκευές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η βρετανική εταιρεία σε συνεργασία με την Aerofoil Energy, δημιούργησε ένα πρωτοποριακό σύστημα διαχείρισης ροής του αέρα, το οποίο ουσιαστικά κρατά στο εσωτερικό του ψυγείου τα ψυχρά ρεύματα. Έτσι, δεν υπάρχει καμία διαρροή στον εξωτερικό χώρο, μειώνοντας παράλληλα την κατανάλωση ενέργειας κατά 30%.

Το σύστημα είναι εμπνευσμένο από την αεροδυναμική των μονοθεσίων της F1 και χρησιμοποιείται ήδη στα ψυγεία της αλυσίδας σουπερμάρκετ Sainsbury, στην Αγγλία.

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης