Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

Η τσεχική φίρμα αποκάλυψε το πολυαναμενόμενο Enyaq iV, το πρώτο αμιγώς ηλεκτροκίνητο SUV στην πολύχρονη ιστορία της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αυτοκίνητο θα είναι διαθέσιμο είτε με κίνηση στους πίσω τροχούς είτε με τετρακίνηση, σε τρεις μπαταρίες διαφορετικής χωρητικότητας και πέντε επίπεδα ισχύος από 109 έως 225 kW (148 έως 306 ίπποι αντίστοιχα) και αυτονομία που ξεπερνά τα 500 χιλιόμετρα, σύμφωνα με τον κύκλο δοκιμών WLTP.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μοντέλο θα ξεκινήσει την εμπορική του πορεία με μία ειδική έκδοση, τη Founders Edition, η οποία θα παραχθεί σε 1.895 μονάδες, φέρει κρύσταλλα Preciosa, φωτιζόμενη μάσκα ψυγείου, ζάντες 21 ιντσών, αειφόρο επεξεργασμένο δέρμα ecoSuite και ιδιαίτερα πλούσιο εξοπλισμό.

Βασίζεται στην πλατφόρμα MEB του VW Group, η οποία προορίζεται αποκλειστικά για ηλεκτρικά οχήματα. Προσφέρεται σε διάφορες εκδόσεις, καλύπτοντας πλήρως τις απαιτήσεις των υποψήφιων αγοραστών και μπορεί να σύρει ρυμουλκούμενα βάρους έως 1.400 κιλά (κλίση 8%) ή 1.200 κιλά (κλίση 12%).

Στη βάση της γκάμας υπάρχει το Enyaq 50 iV με τους 148 ίππους, την μπαταρία χωρητικότητας 55 kWh και την αυτονομία των 340 χιλιομέτρων. Ακολουθεί το Enyaq 60 iV με ισχύ 179 ίππων, μπαταρία 62 kWh και αυτονομία 390 χλμ. Εξοπλισμένο με μπαταρία 82 kWh, το 80 iV αποδίδει 204 ίππους και έχει 510 χιλιόμετρα αυτονομίας. Η ίδια μπαταρία χρησιμοποιείται στις δύο τετρακίνητες παραλλαγές οι οποίες φέρουν έναν ακόμα ηλεκτροκινητήρα στον εμπρός άξονα – το Enyaq 80x iV παράγει 265 ίππους και το vRS iV 306 ίππους. Αμφότερα μπορούν να κάνουν με μια πλήρη φόρτιση 460 χλμ.

Η μπαταρία των 82 kWh, η οποία έχει καθαρή χωρητικότητα 77 kWh, μπορεί να φορτιστεί από 5 έως 80% σε μόλις 38 λεπτά σε αντίστοιχα σημεία ταχείας φόρτισης DC. Στο σπίτι, το Enyaq iV αναπληρώνει την ενέργεια μέσω wallbox AC έως 11 kW – ανάλογα με το μέγεθος της μπαταρίας η διαδικασία διαρκεί από έξι έως οκτώ ώρες. Το όχημα εξοπλίζεται με φορτιστή γενικής χρήσης iV που ταιριάζει σε όλες τις συμβατικές πρίζες.

Αισθητικά, το μοντέλο διακρίνεται για τον δυναμισμό, τις εξαιρετικές αναλογίες και το αεροδυναμικό του σχήμα. Εξοπλίζεται στάνταρ με ζάντες 18 ιντσών, με τις πλουσιότερες εκδόσεις να φέρουν από προβολείς LED Matrix έως πανοραμική οροφή.

Στο εσωτερικό οι χώροι είναι παρόμοιοι με αυτούς του Kodiaq, φιλοξενώντας με άνεση έως πέντε επιβάτες. Στις 13 ίντσες, η κεντρική οθόνη είναι μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη σε μοντέλο Skoda. To Enyaq είναι πάντοτε συνδεδεμένο και ενσωματώνει πληθώρα εφαρμογών. Ο πελάτης μπορεί να εξατομικεύσει την καμπίνα σύμφωνα με τις επιθυμίες του, με το σαλόνι να είναι καλαίσθητο, απλό, πρακτικό και φιλικό προς το περιβάλλον χάρη στα ανακυκλωμένο υλικά.

Η νέα κεντρική κονσόλα, διατεταγμένη σε δύο επίπεδα, παρέχει άφθονο αποθηκευτικό χώρο και μπροστά από το τιμόνι υπάρχει ένας υψηλής ανάλυσης ψηφιακός πίνακας οργάνων. Φυσικά, η φαρέτρα του οχήματος βρίθει από πρωτοποριακά συστήματα άνεσης και υποβοήθησης του οδηγού.

Μέσω του MySKODA Powerpass, οι ιδιοκτήτες μπορούν να επαναφορτίσουν τα οχήματά τους στα περισσότερα σημεία φόρτισης στην Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιώντας μόνο μία κάρτα. Επιπλέον, η τσεχική εταιρεία συμμετέχει στην κατασκευή του δικτύου γρήγορης φόρτισης Ionity σε όλη την Ευρώπη, κάνοντας ακόμα πιο εύκολη και γρήγορη τη φόρτιση.

Οι τιμές του Enyaq iV θα ανακοινωθούν σχετικά σύντομα προκειμένου να ανοίξει η διαδικασία των προπαραγγελιών. Στην Ελλάδα τα πρώτα αυτοκίνητα θα έρθουν την άνοιξη του 2021.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης