Η εικονική πραγματικότητα εισέρχεται πλέον και στα αυτοκίνητα, με την Ford να δημιουργεί μέσω της τεχνολογίας «CAVE» τρισδιάστατες (3-D VR) εικόνες, επιτρέποντας στους μηχανικούς τη διάδραση και δοκιμή εικονικών οχημάτων.

Η τεχνολογία αυτή είναι κάτι που έχει αλλάξει τον τρόπο σχεδιασμού και βελτίωσης των αυτοκινήτων. Η Ford αντί να κατασκευάζει πολλαπλά πρωτότυπα, χρησιμοποιεί το «3-D CAVE» βελτιώνοντας χιλιάδες σχεδιαστικές λεπτομέρειες ενός νέου αυτοκινήτου, από τη θέση της ποτηροθήκης μέχρι την ορατότητα μέσω του πίσω παρμπρίζ. Οι μηχανικοί κάθονται σε ένα ομοίωμα εσωτερικού, ενώ τρισδιάστατες προσομοιώσεις του οχήματος προβάλλονται στην οροφή και τους τρεις τοίχους που το περιβάλλουν. Φορώντας ειδικά πολωτικά γυαλιά και με τη βοήθεια ενός ανιχνευτή κίνησης (μέσω υπερύθρων), μελετούν διαδραστικά το εικονικό όχημα πριν αποφασίσουν την απόσταση των καθρεπτών ή τη θέση μιας ποτηροθήκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, το «3-D CAVE» προσφέρει εικονικό περιβάλλον κινουμένων εικόνων με πεζούς και δικυκλιστές για αξιολόγηση της ορατότητας, ενώ συμβάλλει στην εξέλιξη του «Easy Access Door System»  του νέου B-MAX και στη βελτιστοποίηση της ορατότητας στην καμπίνα του Focus. Επιπλέον, αυτή η τεχνολογία μπορεί στο μέλλον να προσφέρει ελέγχους για συστήματα ψυχαγωγίας αυτοκινήτου και προηγμένες προσομοιώσεις οδηγικών συνθηκών, ενώ με τα σενάρια φωτισμού σε πραγματικό χρόνο οι μηχανικοί θα αναλύουν πώς επηρεάζεται ο φωτισμός της καμπίνας και τι είδους αντανακλάσεις δημιουργούνται ανάλογα με την ώρα της ημέρας και τις καιρικές συνθήκες.

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης