Το Audi e-tron κάνει την πιο «έξυπνη» φόρτιση

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021, 12:30
Το Audi e-tron κάνει την πιο «έξυπνη» φόρτιση

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

Είναι δυνατόν όταν φορτίζουν ταυτόχρονα πολλά ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε έναν σταθμό με μεγάλη ισχύ να καταρρεύσει το δίκτυο ηλεκτροδότησης στη συγκεκριμένη περιοχή;

Η απάντηση σύμφωνα με την Audi είναι όχι. Χάρη στη δυνατότητα ευφυούς σύνδεσης των EV οχημάτων με δίκτυο, γίνεται η βέλτιστη χρήση αυτού χωρίς να το επηρεάζει.

Για να το αποδείξει, η γερμανική φίρμα προσομοίασε ένα σενάριο υπερφόρτωσης σε ένα τοπικό δίκτυο ισχύος, με πολλά ηλεκτρικά αυτοκίνητα να φορτίζουν ταυτόχρονα και με υψηλή ισχύ. Αποδείχθηκε ότι μία βελτιστοποιημένη, ευφυής φόρτιση αντισταθμίζει το σενάριο πιθανού blackout.

Το κλειδί είναι η στοχευμένη επικοινωνία μεταξύ του ηλεκτρικού αυτοκινήτου και του πάροχου του δικτύου. Στην πράξη, αυτό σημαίνει μεταβλητή ισχύς φόρτισης, λαμβάνοντας υπόψη την επιθυμητή ώρα αναχώρησης από το σημείο φόρτισης και το πραγματικό φορτίο στο ηλεκτρικό δίκτυο. Πρόκειται για μια κατάσταση win-win: το ηλεκτρικό αυτοκίνητο φορτίζεται με πλήρη ισχύ όταν το φορτίο του δικτύου είναι χαμηλό ενώ μειώνει την ισχύ φόρτισης σε ώρες αιχμής.

Γρήγορα και με ασφάλεια

Δεν υπάρχει περίπτωση black out

Το κεντρικό στοιχείο, μια έξυπνη πύλη μέτρησης, γνωστή και ως SMGW, είναι ήδη υποχρεωτική σήμερα στην Ευρώπη, εάν η κατανάλωση ενέργειας ενός νοικοκυριού υπερβαίνει τις 6.000 kWh ετησίως. Δημιουργεί μια εξαιρετικά ασφαλή σύνδεση δεδομένων μεταξύ του κτηρίου (σπίτι η γραφείο) και του πάροχου ενέργειας μέσω πιστοποιημένου συστήματος.

Το σύστημα επιτρέπει την επικοινωνία ανάμεσα στο δίκτυο και τα μοντέλα Audi e-tron, τα οποία έχουν ισχύ φόρτισης στάνταρ έως 11 kW και προαιρετικά έως και 22 kW, με τα αυτοκίνητα να μπορούν να μεταβάλλουν την ισχύ φόρτισής τους ανάλογα με τις συνθήκες.

Η έξυπνη φόρτιση, υπό προϋποθέσεις μπορεί να καταστήσει δυνατή ακόμα και τη χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων ως ευέλικτων συσκευών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, προερχόμενης από τον ήλιο ή τον άνεμο, φυσικοί πόροι με πολύ ασυνεπή διαθεσιμότητα.

 

Πότε θα ξεκινήσουν οι παραγγελίες για το Audi e-tron GT;

Μπορούν τα ηλεκτρικά οχήματα να τροφοδοτήσουν με ενέργεια το σπίτι;

 

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021, 12:30