Στην επερχόμενη έκθεση τεχνολογίας CES που ανοίγει τις πύλες της στις 8 Ιανουαρίου, στο Λος Άντζελες, η Nissan θα παρουσιάσει το όραμά της για ένα όχημα που βοηθά τους οδηγούς να «δουν το αόρατο», συνδυάζοντας τον πραγματικό κόσμο με τον εικονικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέσω της τεχνολογίας «Invisible-to-Visible» ή αλλιώς I2V, οι Ιάπωνες προσφέρουν άπειρες δυνατότητες στους τομείς των υπηρεσιών και της επικοινωνίας. Το σύστημα συγκεντρώνει πληροφορίες από τους αισθητήρες που υπάρχουν έξω και μέσα από το όχημα, σε συνδυασμό με δεδομένα από το cloud. Αυτό επιτρέπει στο σύστημα όχι μόνο να παρακολουθεί το άμεσο περιβάλλον του αυτοκινήτου, αλλά και να αντιλαμβάνεται τι είναι μπροστά, να δείχνει τι βρίσκεται πίσω από ένα κτήριο ή γύρω από μία γωνία. Για να καταστεί η οδήγηση πιο ευχάριστη, η καθοδήγηση προσφέρεται με έναν διαδραστικό, ανθρώπινο τρόπο,  μέσω των avatars που εμφανίζονται στην καμπίνα.

Το I2V τροφοδοτείται από την τεχνολογία Omni-Sensing της Nissan, η οποία λειτουργεί ως κόμβος, συγκεντρώνοντας δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από το περιβάλλον κυκλοφορίας. Χαρτογραφεί έναν εικονικό χώρο 360 μοιρών γύρω από το αυτοκίνητο, παρέχοντας πληροφορίες για τις κυκλοφοριακές συνθήκες, την ορατότητα και τη σήμανση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πιο εντυπωσιακό, ωστόσο, είναι ότι μπορεί να συνδέσει τους οδηγούς και τους επιβάτες με άλλους ανθρώπους, μέσω του εικονικού κόσμου του Metaverse. Αυτό δίνει τη δυνατότητα σε μια οικογένεια, σε φίλους και συνεργάτες να «εμφανίζονται» μέσα στο αυτοκίνητο ως τρισδιάστατα είδωλα σε περιβάλλον augmented – reality.

Επίσης, το I2V μπορεί να μετατρέψει εικονικά ένα τοπίο και να το προβάλλει στην καμπίνα, να αναζητήσει στο Metaverse έναν «ξεναγό», προσφέροντας επικοινωνία με τους επιβάτες του οχήματος σε πραγματικό χρόνο ή να καλέσει έναν επαγγελματία οδηγό σε μορφή avatar, δείχνοντας στον κάτοχο πώς να κινηθεί ιδανικά σε μία διαδρομή.

Τέλος, κατά την άφιξη σε έναν προορισμό, μπορεί να έχει πρόσβαση στο SAM για να ανιχνεύσει χώρους στάθμευσης και να παρκάρει το όχημα, απαλλάσσοντας τον οδηγό από καταστάσεις που απαιτούν δύσκολους χειρισμούς.


Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης