Του Λουκά Παπαλάμπρου

Για πρώτη φορά στην ιστορία, η κορυφαία έκδοση του Leon φέρει το σήμα της CUPRA -και όχι της Seat- με την ισπανική εταιρεία να προσφέρει το μοντέλο σε hatchback και wagon αμάξωμα, με τρεις διαφορετικές εκδοχές ισχύος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η CUPRA το χαρακτηρίζει ως τον βασιλιά των λεόντων, κάνοντας λόγο για το πιο προηγμένο τεχνολογικά αυτοκίνητο, ένα όχημα που καλύπτει πλήρως τις απαιτήσεις όλων των πελατών, καθώς είναι διαθέσιμο τόσο με παραδοσιακό κινητήρα όσο και ως plug-in υβριδικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε σχέση με το απλό Leon, το CUPRA κάθεται πιο χαμηλά, έχει δυναμικό bodykit, ζάντες 18 και 19 ιντσών σε έξι αποκλειστικά σχέδια, επιπλέον εισαγωγές αέρα και σπορ διαχύτη με διπλές ή τετραπλές απολήξεις της εξάτμισης. Εξοπλίζεται με φρένα της Brembo, σπορ ανάρτηση και το σύστημα Adaptive Chassis Control (DCC) με τα τέσσερα προγράμματα οδήγησης (Comfort, Sport, CUPRA και Individual).

Στο εσωτερικό συνδυάζεται το σπορτίφ προφίλ με τον ψηφιακό κόσμο. Μπροστά από το εντυπωσιακό τιμόνι βρίσκεται ο digital πίνακας οργάνων με την οθόνη 10,25 ιντσών και στην κεντρική κονσόλα η οθόνη αφής των 10 ιντσών. Η εκκίνηση του κινητήρα γίνεται από το κουμπί με το σήμα της μάρκας πάνω στο τιμόνι.

Στις οθόνες προβάλλονται όλες οι πληροφορίες, τα καθίσματα είναι ημι-μπάκετ με ενσωματωμένα προσκέφαλα, ενώ στον εξοπλισμό περιλαμβάνεται πλειάδα συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού. Τα διακοσμητικά σε χάλκινη απόχρωση, η λιτή σχεδίαση του ταμπλό και τα όμορφα σχέδια στις επενδύσεις των καθισμάτων δημιουργούν ένα υπέροχο αποτέλεσμα.

Στα μηχανικά σύνολα υπάρχει ο δίλιτρος TSI απόδοσης 300 ίππων και 400 Nm ροπής, ο οποίος συνδυάζεται με διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης στον εμπρός άξονα και 7άρι αυτόματο κιβώτιο.

Ο ίδιος κινητήρας στην έκδοση Sportstourer -δηλαδή τη wagon- αποδίδει την ίδια ροπή αλλά 10 ίππους επιπλέον, συνδυάζεται στάνταρ με σύστημα τετρακίνησης 4Drive και το κιβώτιο DSG7, με τα 0-100 να επιτυγχάνονται σε 5 δευτερόλεπτα και την τελική ταχύτητα να ξεπερνά τα 250 χλμ./ώρα.

Η plug-in hybrid εκδοχή του μοντέλου φέρει τον 1.4 TSI κινητήρα και ένα ηλεκτρικό μοτέρ. Η συνδυαστική ισχύς φθάνει τους 245 ίππους και τα 400 Nm ροπής, με την κίνηση να μεταφέρεται στους τροχούς μέσω αυτόματου κιβωτίου DSG 6 σχέσεων. Η μπαταρία των 13 kWh προσφέρει αυτονομία αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια για 60 χιλιόμετρα.

Οι επιδόσεις της έκδοσης των 300 ίππων και της επαναφορτιζόμενης υβριδικής δεν έγιναν γνωστές.

Όσο για το εμπορικό λανσάρισμα του CUPRA Leon στην αγορά, προγραμματίζεται το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης