Ένα συναρπαστικό πρωτότυπο pick-up, το οποίο έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), παρουσίασε η Nissan στην έκθεση επαγγελματικών οχημάτων στο Ανόβερο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ονομάζεται Navara Dark Sky Concept και ουσιαστικά υποστηρίζει το έργο του ESA και τους αστρονόμους, να διεξάγουν συνεχείς παρατηρήσεις του σύμπαντος από περιοχές που είναι δύσκολο να προσεγγίσουν, μακριά από τη φωτορρύπανση των αστικών περιοχών. Στο ειδικά διαμορφωμένο τρέιλερ υπάρχει το πανίσχυρο τηλεσκόπιο «Plane Wave», με το όχημα να ενσωματώνει μία σειρά έξυπνων λειτουργιών, όπως:

– Το «ProPILOT», που ενισχύει τον ρόλο του οδηγού, διατηρώντας απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, όπως και τη θέση του οχήματος στη λωρίδα κυκλοφορίας του, ακόμα και σε καμπυλοειδείς διαδρομές.

 – Το σύστημα «Intelligent Around View Monitor», που, στη συγκεκριμένη περίπτωση, έχει αναβαθμιστεί για να υποστηρίξει τη ρυμούλκηση, δίνοντας στον οδηγό μια πανοραμική ματιά γύρω από το όχημα και καθιστώντας ευκολότερη τη στάθμευση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Το βελτιωμένο σύστημα του «Blind Spot Warning», που εντοπίζει αντικείμενα σε «τυφλά» σημεία, ακόμα και εντός του εύρους του τρέιλερ.

– Το σύστημα ευθυγράμμισης του τρέιλερ, που επιτρέπει στο αυτοκίνητο να ελέγχει το τιμόνι, την επιτάχυνση, το φρενάρισμα και τη διεύθυνση, ώστε να μπορεί να ελιχθεί αυτόματα και να ευθυγραμμιστεί με το τρέιλερ, για μια εύκολη σύνδεση.

– Τα φορητά πακέτα μπαταριών της Nissan που χρησιμοποιούν την τεχνολογία του αμιγώς ηλεκτροκίνητου LEAF, εξασφαλίζοντας πρόσθετη τροφοδοσία με ενέργεια, ανεξάρτητα από τη γεωγραφική θέση του οχήματος.

Επίσης, τόσο το όχημα όσο και το ρυμουλκούμενο χρησιμοποιούν αποκλειστικά κόκκινο φωτισμό για να αποφευχθεί η οπτική διαταραχή κατά τη διάρκεια των παρατηρήσεων. Σε στενή συνεργασία με τον ESA, το τρέιλερ ενσωματώνει επίσης ένα ειδικό κλιματιστικό, επιτρέποντας στο τηλεσκόπιο να παραμείνει σταθερό και βαθμονομημένο, στη βέλτιστη θερμοκρασία κατά τη μεταφορά, σε οποιαδήποτε θέση.

Μόλις φτάσει στον επιθυμητό και συχνά δυσπρόσιτο προορισμό, η μηχανική οροφή του τρέιλερ μπορεί να ανοίξει για να εστιάσει το τηλεσκόπιο στον νυχτερινό ουρανό. Χρησιμοποιώντας έναν καθρέπτη 40 εκατοστών (πρωτογενή), έχει τη δυνατότητα να δώσει λεπτομερείς απόψεις πέρα από τους δακτυλίους του Κρόνου, σε μακρινούς γαλαξίες, νεφελώματα και υπερκαινοφανείς αστέρες (supernovas).

Το Dark Sky Concept είναι σχεδιασμένο για να αντιμετωπίσει τις οποιεσδήποτε επιχειρησιακές προκλήσεις. Το ασφαλές σύστημα ρυμούλκησης, σε συνδυασμό με το ανθεκτικό πλαίσιο τύπου σκάλας, την αυξημένη απόσταση του αμαξώματος από το έδαφος και τον κινητήρα twin-turbo 2.3 λίτρων των 190 ίππων και 450 Nm ροπής, δίνει τη δυνατότητα στο Navara να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις σε δύσβατα εδάφη, καθώς και να χειρίζεται εύκολα το βάρος της μονάδας του τηλεσκοπίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης