Τι είναι το Κέντρο Αριστείας Παραγωγής Κυψελών Μπαταριών (CCMC); Πόσο θα διευκολύνει την παραγωγή αυτοκινήτων BMW και πόσο περισσότερο θα προστατεύσουν οι κατασκευαστές το περιβάλλον.
Σε μία περιοχή που εκτείνεται σε περίπου 15.000 τετραγωνικά μέτρα, το BMW Group θα επιδείξει τη βιομηχανική σκοπιμότητα των μελλοντικών γενεών κυψελών μπαταριών υψηλής απόδοσης. Η πιλοτική γραμμή στο κέντρο αριστείας θα καταστήσει εφικτή την ανάλυση και την πλήρη κατανόηση των διαδικασιών δημιουργίας αξίας των κυψελών. Αυτό θα επιτρέψει σε μελλοντικούς προμηθευτές να κατασκευάζουν κυψέλες σύμφωνα με τις προδιαγραφές του BMW Group και ως εκ τούτου να βελτιστοποιήσουν περαιτέρω την παραγωγή κυψελών μπαταριών σε επίπεδο ποιότητας, απόδοσης και κόστους. Η εταιρεία αυτή τη στιγμή αποκλείει την επιλογή για δημιουργία της δικής της παραγωγής κυψελών μπαταριών μεγάλης κλίμακας.

Ήδη οι εγκρίσεις χορηγήθηκαν και το φθινόπωρο το BMW Group θα ανοίξει το Κέντρο Αριστείας του για την Παραγωγή Κυψελών Μπαταριών (CCMC) . Με τη διαδικασία έγκρισης ελέγχου περιβαλλοντικών επιπτώσεων να έχει ολοκληρωθεί, πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την έναρξη της κατασκευής κυψελών μπαταριών ιόντων λιθίου. Στο Κέντρο Αριστείας του Parsdorf, έξω από το Μόναχο, θα εφαρμοστούν στάνταρ προδιαγραφές με τις υπάρχουσες της σειριακής παραγωγής. 
Όπως είπε ο Markus Fallböhmer, επικεφαλής Παραγωγής Κινητήρων, E-Drives στο BMW Group, το  Κέντρο Αριστείας Παραγωγής Μπαταριών στο Parsdorf είναι το επόμενο λογικό βήμα προς τη διείσδυση σε όλους τους τομείς της αλυσίδας αξίας των κυψελών μπαταριών. Μετά την επιτυχημένη υλοποίηση του Battery Cell Competence Centre (BCCC), τώρα το Group εστιάζει στις διαδικασίες παραγωγής και επικυρώνει τη δυνατότητα κατασκευής των κυψελών μπαταριών ιόντων λιθίου για στάνταρ παραγωγή μεγάλης κλίμακας, σε ό,τι αφορά την ποιότητα, την απόδοση και τα κόστη.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επένδυση στην αρχική φάση ανάπτυξης για το Κέντρο Αριστείας Παραγωγής Μπαταριών, ανέρχεται συνολικά σε περίπου 170 εκατομμύρια ευρώ. Το καλό – εκτός από την προστασία του Περιβάλλοντος- είναι ότι θα δημιουργηθούν 80 θέσεις εργασίας στο εργοστάσιο του Parsdorf. Υποστηρικτής αυτής της προσπάθειας είναι το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων και το Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ενέργειας της Βαυαρίας.

Λόγω των περίπλοκων τεχνολογιών που εμπλέκονται, η παραγωγή κυψελών μπαταριών θα τεθεί σε λειτουργία σταδιακά, με την παραγωγή να ξεκινά επισήμως στο CMCC, φέτος το φθινόπωρο. Στην αρχική φάση εκκίνησης, θα γίνει η εγκατάσταση και η λειτουργία συστημάτων για την παραγωγή ηλεκτροδίων. Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, γίνεται η μέτρηση και η ανάμιξη πρώτων υλών, όπως ο γραφίτης και τα οξείδια του νικελίου για τα ηλεκτρόδια των μπαταριών. Ακολουθεί η επίστρωση των μεταλλικών φύλλων και η τελική συμπίεση.

Στη δεύτερη φάση, θα πραγματοποιηθεί η εγκατάσταση των συστημάτων για την επακόλουθη συναρμολόγηση και διαμόρφωση των κυψελών. Σε αυτό το βήμα, τα ηλεκτρόδια υποβάλλονται σε επεξεργασία με τα υπόλοιπα υπο-εξαρτήματα, για τη δημιουργία των κυψελών μπαταριών, τη διαμόρφωσή τους και τον έλεγχο ποιότητας. Ολόκληρη η διαδικασία εκκίνησης θα διαρκέσει περίπου ένα χρόνο. Κατά τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς, η παραγωγή κυψελών μπαταριών στο κέντρο αριστείας θα περάσει σε φάση κανονικής λειτουργίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Parsdorf, οι εργασίες θα εστιάσουν επίσης σε καινοτόμες διαδικασίες παραγωγής και συστήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη στάνταρ παραγωγή. Το BMW Group, θα κατασκευάσει σε αυτό το εργοστάσιο δείγματα κυψελών μπαταριών, για την επόμενη γενιά τεχνολογίας μπαταριών, για χρήση στη Neue Klasse. 
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης