Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Μπορεί τα νέα συστήματα ασφαλείας να έχουν κάνει την οδήγηση πολύ ασφαλέστερη και να είναι ο φύλακας άγγελος των οδηγών, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο ανθρώπινος παράγοντας είναι το Α και το Ω στην οδήγηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κανένα σύστημα δεν είναι σε θέση να μας προστατέψει πλήρως εάν δεν έχουμε διαρκώς στραμμένη τη προσοχή μας στον δρόμο και σε κάθε ερέθισμα γύρω μας. 

Ένα άκρως επικίνδυνο φαινόμενο ονομάζεται microsleep και οφείλεται για χιλιάδες τροχαία κάθε χρόνο, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να εργάζονται σε συστήματα που θα αποτρέπουν μελλοντικά την ύπαρξη του. Ουσιαστικά αποτελεί την κατάσταση στην οποία ο οδηγός κοιμάται για 1 με 3 δευτερόλεπτα, και το όχημα παραμένει ακυβέρνητο παρά το γεγονός πως έχει τα χέρια του στο τιμόνι, με τον ίδιο να ξυπνά απότομα και ξαφνικά συνειδητοποιώντας μετέπειτα τί έγινε.

Δύο δευτερόλεπτα στον αυτοκινητόδρομο με κλειστά τα μάτια είναι αρκετά για να προκαλέσουν ένα τρομερό ατύχημα καθώς το αυτοκίνητο μπορεί να κάνει μέχρι και 150 μέτρα χωρίς έλεγχο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πώς θα αποφύγουμε το microsleep.
1.    Κοιμηθείτε καλά και αρκετά πριν από ένα μεγάλο ταξίδι και όσο είναι δυνατόν αποφύγετε την οδήγηση αργά τη νύχτα.
2.    Πραγματοποιείτε στάσεις ανά δύο ώρες ώστε να βγείτε από το αυτοκίνητο να κάνετε μερικές διατάσεις για να ξυπνήσει το κορμί.
3.    Έχετε το παράθυρο λίγο ανοιχτό ώστε ο αέρας να σας «χτυπά» ελαφρά στο πρόσωπο και να σας αναζωογονεί. 
4.    Εάν δεν έχετε συνοδηγό να σας κάνει παρέα και να σας μιλάει ώστε να κουβεντιάζετε κατά την διαδρομή, ανεβάστε την ένταση στο ραδιόφωνο και γιατί όχι, τραγουδήστε. Τέτοιες κινήσεις και πράξεις απομακρύνουν τον ύπνο.
5.    Εάν κατά την οδήγηση νιώθετε τα μάτια σας πολύ βαριά και έτοιμα να κλείσουν, κάντε μία στάση, κοιμηθείτε έστω και για 15 λεπτά, μετά πιείτε λίγο καφέ και συνεχίστε το ταξίδι σας.

Το φαινόμενο microsleep εμφανίζεται κυρίως σε μεγάλες μονότονες διαδρομές όπου οι τεράστιες ευθείες και σταθερές ταχύτητες χαλαρώνουν υπερβολικά τον οδηγό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης