Πεδίο δοκιμών νέων τεχνολογιών και προηγμένων, ελαφρών υλικών που θα ωφελήσουν τα μελλοντικά αυτοκίνητα, φορτηγά και ηλεκτρικά οχήματα αποτελεί το εντυπωσιακό supercar της αμερικανικής φίρμας, το οποίο ξεκίνησε να παραδίδεται στους τυχερούς πελάτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι σχεδιαστές και μηχανικοί της Ford δεν δημιούργησαν ένα απλό όχημα υψηλών επιδόσεων, αλλά ένα μοντέλο στο οποίο θα εφαρμοστούν νέες ιδέες, θα πειραματιστούν με τις καινοτομίες του και θα ανοίξουν νέους ορίζοντες. 

Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας και επικεφαλής του τεχνικού τμήματος, Raj Nair, όταν ξεκίνησε η εξέλιξη και κατασκευή του GT, η ομάδα είχε τρεις στόχους. Πρώτον να το εκμεταλλευτεί για την εκπαίδευση των μηχανικών στην ανάπτυξη μελλοντικών τεχνολογιών στους κινητήρες και την επέκταση των γνώσεών τους στην αεροδυναμική. Δεύτερον να ανοίξουν νέους δρόμους στη χρήση προηγμένων υλικών και τρίτον να κερδίσουν τις 24 Ώρες του Le Mans, που για πολλούς είναι η απόλυτη δοκιμασία αντοχής και απόδοσης.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι γνώσεις που αποκτήθηκαν στην κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν στην προηγμένη χρήση κραμάτων αλουμινίου υψηλής αντοχής στα σημερινά pick-up φορτηγά της Σειράς F της Ford, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση εκατοντάδων κιλών βάρους και παράλληλα τη βελτίωση των δυνατοτήτων, των επιδόσεων και της κατανάλωσης καυσίμου.

Τα ανθρακονήματα είναι ένα σημαντικό στοιχείο που χαρίζει στο GT χαμηλό βάρος και επέτρεψε να σχεδιαστούν ιδιαίτερες φόρμες στο αμάξωμα, οι οποίες δεν θα ήταν δυνατές με χάλυβα ή αλουμίνιο. Σε συνεργασία με εταιρείες όπως η Multimatic και η DowAksa, η Ford εξελίσσει νέες μεθόδους που αποσκοπούν σε ταχύτερη, πιο μαζική παραγωγή εξαρτημάτων από carbon.

Παράλληλα, προωθήθηκε η τεχνολογία του κινητήρα Ecoboost, δόθηκε έμφαση στην υδραυλική ανάρτηση μεταβαλλόμενου ύψους και επεκτάθηκαν τα εξατομικευμένα προφίλ οδήγησης «Drive Modes», τα οποία προσαρμόζουν την απόδοση του αυτοκινήτου σε συγκεκριμένες συνθήκες. Το πρόγραμμα Track του GT προσφέρεται στο Focus RS, ενώ από την επόμενη χρονιά θα είναι διαθέσιμο και στο ολοκαίνουργιο Fiesta ST.

Όσο τα νέα GT μπαίνουν στα γκαράζ των αγοραστών, τόσο οι υπόλοιποι πελάτες της Ford θα μπορούν να βρίσκουν στοιχεία του υπεραυτοκινήτου στα δικά τους οχήματα στο μέλλον.

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης