Στο οδικό περιφερειακό δίκτυο και ιδιαίτερα σε αγροτικές διαδρομές, η σχετική διαγράμμιση από την δεξιά και αριστερή άκρη, συνήθως απουσιάζει. Τη νύχτα – κυρίως σε περιοχές με χαμηλό φωτισμό – οι οδηγοί πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, καθώς είναι δύσκολο να αντιληφθούν που τελειώνει το οδόστρωμα και αρχίζει το χωράφι ή το χαντάκι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με έρευνες, τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη συμβαίνουν σε αγροτικούς δρόμους και – σε αντίθεση με τις αστικές περιοχές – οι επιβάτες των οχημάτων αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των δυστυχημάτων.

Προκειμένου να διευκολύνει την οδήγηση στους επαρχιακούς δρόμους, η Ford δημιούργησε ένα πρωτοποριακό σύστημα. Ονομάζεται «Road Edge Detection» και περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων, στον εξοπλισμό του νέου Kuga.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχεδιασμένο για χρήση σε αγροτικούς δρόμους, με ταχύτητες από 70 έως 110 χλμ./ώρα, το σύστημα χρησιμοποιεί μία κάμερα τοποθετημένη κάτω από τον εσωτερικό καθρέπτη που παρακολουθεί τα άκρα του δρόμου 50 μέτρα μπροστά από το όχημα και σε εύρος 7 μ. από κάθε πλευρά.

Όταν ένας ασφαλτοστρωμένος δρόμος «τελειώνει» δίνοντας τη θέση του σε επιφάνεια με χαλίκια ή γρασίδι, το σύστημα παρέχει από μόνο του μία ομαλή διόρθωση της πορείας, ανάλογα με τις απαιτήσεις, διατηρώντας έτσι το όχημα σε σταθερή πορεία.

Το σύστημα έχει ένα προηγμένο αλγόριθμο που καθορίζει πότε υπάρχουν σαφείς αλλαγές στην ποιότητα του οδοστρώματος. Επίσης, παρέχει υποβοήθηση διεύθυνσης σε δρόμους με σήμανση όταν η διαγράμμιση της λωρίδας είναι δυσδιάκριτη ή κρυμμένη από χιόνι, φύλλα ή βροχή.

Εάν το αυτοκίνητο παραμένει πολύ κοντά στην άκρη του δρόμου μετά την αρχική άσκηση υποβοήθησης στο σύστημα διεύθυνσης, το «Road Edge Detection» δημιουργεί δονήσεις στο τιμόνι προκειμένου να παροτρύνει τον οδηγό να στρίψει. Τη νύχτα, το σύστημα χρησιμοποιεί το φωτισμό από τους προβολείς και λειτουργεί τόσο αποτελεσματικά όσο και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Εκτός από το νέο Kuga, το «Road Edge Detection» διατίθεται επίσης στο Focus, στο νέο Puma, ενώ θα συμπεριλήφθη στο σύνολο των τεχνολογιών υποβοήθησης των επόμενων μοντέλων της Ford.

 

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης