Επιμέλεια: Περικλής Χαλάτσης 

Πριν από ένα χρόνο η  Volvo Cars έγινε μέλος του ιδρύματος Ellen McArthur, το οποίο είναι το κορυφαίο δίκτυο κυκλικής οικονομίας στον κόσμο. Ό λόγος που η ηγεσία της Volvo έκανε αυτή τη συνεργασία ήταν για να μειώσει στο μέλλον ακόμη περισσότερο τις εκπομπές CO2 και ταυτόχρονα για να εξοικονομήσει δισεκατομμύρια σουηδικές κορώνες μέσω του κυκλικού επιχειρηματικού μοντέλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς κάθε χρόνο η Volvo Cars θα εξοικονομεί δέκα εκατομμύρια ευρώ  δηλαδή ένα δισεκατομμύριο κορώνες Σουηδίας.Ταυτόχρονα μέσω της εφαρμογής κυκλικού επιχειρηματικού μοντέλου από το 2025 και μετά θα  ελαττώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά 2,5 εκατομμύρια τόνους ετησίως .

Η αυτοκινητοβιομηχανία  για να γίνει έως το 2040 μια επιχείρηση με κυκλική λειτουργία θα πρέπει να δημιουργήσει κλειστά κυκλώματα  για υλικά με πολύ αυξημένες εκπομπές όπως ο χάλυβας και το αλουμίνιο. Θα επεκτείνει την ανακατασκευή, αποκατάσταση, ανακαίνιση και ανακύκλωση εξαρτημάτων.

Πως θα το πετύχει αυτό;Απλά όταν καταφέρει κάθε εξάρτημα που χρησιμοποιεί στα αυτοκίνητά της, να σχεδιάζεται, να εξελίσσεται και να κατασκευάζεται με στόχο να επαναχρησιμοποιείται  μετά τη χρήση είτε από την ίδια την εταιρεία είτε από τους προμηθευτές της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη σήμερα η Volvo Cars ανακατασκευάζει εξαρτήματα όπως κιβώτια και κινητήρες. Το 2020, εξοικονομήθηκαν σχεδόν 3.000 τόνοι εκπομπών CO2 μέσω της ανακατασκευής περίπου 40.000 εξαρτημάτων.Για να εξασφαλίσει ότι τα πολύτιμα υλικά θα διατηρούνται σε κυκλοφορία, τον περασμένο χρόνο η εταιρεία ανακύκλωσε το 95% των αποβλήτων από την παραγωγή της. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται 176.000 τόνοι χάλυβα, κάτι που απέφερε εξοικονόμηση σχεδόν 640.000 τόνων CO2. Θα κερδίζει 10 εκατ. ευρώ ετησίως

Μέχρι το 2025, η Volvo Cars στοχεύει να υπερδιπλασιάσει τη δραστηριότητα στο τμήμα ανακατασκευών.
Βασικός στόχος σήμερα είναι η αξιοποίηση των πόρων και η διατήρηση της αξίας των υλικών και των εξαρτημάτων για όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται στη διάρκεια του κύκλου ζωής.

Ελαχιστοποιώντας τα απόβλητα  που παράγονται κατά την διαδικασία παραγωγής μειώνονται και οι δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον ενώ ταυτόχρονα γίνεται σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων.

Οι μπαταρίες

Η  Volvo Cars σε συνεργασία με τους προμηθευτές και τους συνεργάτες της, εξερευνά τις δυνατότητες μίας «δεύτερης ζωής» για τις υψηλής τάσης μπαταρίες της. Συνεργάζεται στενά με την σουηδική εταιρία  BatteryLoop ( Stena Recycling Group)  που επαναχρησιμοποιεί μπαταρίες οι οποίες προέρχονται από την αυτοκινητοβιομηχανία.

Χρησιμοποιούν τις μπαταρίες από τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα της Volvo σε ένα σύστημα αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας. Από αυτόν το μήνα (Απρίλιος 2021) , το σύστημα θα τροφοδοτεί σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων και ηλεκτρικών ποδηλάτων στο επιχειρηματικό κέντρο της σουηδικής εταιρείας υγιεινής και υγείας Essity, έξω από το Γκέτεμποργκ. 

Πιλοτικά για «δεύτερη ζωή» στις μπαταρίες συνεργάζεται και με την  Comsys AB ( σουηδική εταιρεία καθαρής τεχνολογίας) και  τη Fortum (ευρωπαϊκή εταιρεία ενέργειας).

Μπαταρίες από plug-in υβριδικά αυτοκίνητα της Volvo θα χρησιμεύσουν ως στατικές μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, βοηθώντας στην παροχή υπηρεσιών «γρήγορης εξισορρόπησης» για το σύστημα τροφοδοσίας.
Οι συγκεκριμένες συνεργασίες επιτρέπουν  στην εταιρεία να αντλεί  γνώσεις  για το μέλλον αλλά και με τις τροποποιήσεις  που θα κάνει στα αυτοκίνητά της για καθαρότερο περιβάλλον, να έχει μελλοντικές πηγές εσόδων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης