Του Λουκά Παπαλάμπρου

Η ώρα του καινούργιου compact crossover της Hyundai έφτασε. Η κορεατική φίρμα παρουσίασε το νέο Kona, ένα αυτοκίνητο με το οποίο ευελπιστεί να «ταράξει τα νερά» στην Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Kona τοποθετείται απέναντι από τον ηγέτη της κατηγορίας, το Nissan Juke. Όπως ανέφεραν τα στελέχη της εταιρείας, έχει σχεδιαστεί με βάση τις ανάγκες των πελατών και κυρίως αυτών που επιζητούν το έντονο lifestyle. Διακρίνεται για τις κομψές και αιχμηρές γραμμές του αμαξώματος, την αθλητική σιλουέτα και τη χαμηλή εξάγωνη cascading μάσκα με τα ιδιαίτερα φωτιστικά σώματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι, είναι ένα από τα πιο όμορφα και ελκυστικά αυτοκίνητα της κατηγορίας B-SUV, ακολουθώντας το πιο μοντέρνο σχεδιαστικό στιλ και τις τάσεις των ευρωπαίων κατασκευαστών. Pατάει πάνω σε ολοκαίνουργια πλατφόρμα, έχοντας μήκος 4,16 μέτρα, πλάτος 1,8μ. και ύψος 1,55μ., με το μεταξόνιο να αγγίζει τα 2,6μ. Όσο για το όνομά του, προέρχεται από μια περιοχή στη Χαβάη.

Σύμφωνα με τη Hyundai, το εσωτερικό του Kona είναι από τα πιο ευρύχωρα που μπορεί να συναντήσει κανείς στα compact crossover, με τα πίσω καθίσματα να αναδιπλώνονται πλήρως και το πορτμπαγκάζ να έχει χωρητικότητα 361 λίτρων. Παρότι δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες από την καμπίνα, έγινε γνωστό πως φέρει οθόνη 5, 7 και 8 ιντσών, ανάλογα την έκδοση, συμβατή με Android Auto και Apple CarPlay, σύστημα ασύρματης φόρτισης των smartphones, 4G telematics και νέας γενιάς head-up display.

Από τον εξοπλισμό δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού, όπως αυτό της προειδοποίησης εμποδίου σε τυφλή γωνία, προειδοποίησης για διερχόμενα οχήματα κατά την όπισθεν, ανίχνευσης κόπωσης του οδηγού, αποτροπής συγκρούσεων, διατήρησης λωρίδας και πολλά ακόμη.

Η γκάμα των κινητήρων είναι άκρως ενδιαφέρουσα, καθώς στην Ευρώπη θα έρθει με τον τρικύλινδρο 1.0 T-GDI των 120 ίππων που συνδυάζεται με μηχανικό κιβώτιο έξι σχέσεων και τον 1.6 Turbo με τους 177 ίππους. Στους diesel, λογικά θα δούμε τον 1.6 λίτρου απόδοσης 115 και 136 ίππων, με μηχανικό κιβώτιο ή αυτόματο επτά σχέσεων DCT. Επίσης, θα υπάρχουν δικίνητες και τετρακίνητες εκδόσεις, καλύπτοντας όλες τις απαιτήσεις των πελατών.

Το Kona θα λανσαριστεί στην αγορά της Κορέας τις επόμενες εβδομάδες, με την εμπορική πορεία στην Γηραιά Ήπειρο και την Ελλάδα να προγραμματίζεται για το φθινόπωρο. Αναλυτικά οι εκδόσεις, τα τεχνικά χαρακτηριστικά και οι τιμές θα γίνουν γνωστά κατά τη διάρκεια της έκθεσης της Φρανκφούρτης, τον Σεπτέμβριο.

Δείτε εδώ όλη την γκάμα της Hyundai

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης