ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Του Λουκά Παπαλάμπρου

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Είναι ο «βασιλιάς» των crossover. Ένα από τα best seller μοντέλα της ευρωπαϊκής αγοράς τα τελευταία χρόνια. Το αυτοκίνητο που ουσιαστικά έκανε μόδα τα crossover/SUV στη Γηραιά Ήπειρο.

Υβριδικές και e-Power εκδόσειςΜόνο στην Ελλάδα, έχουν πουληθεί σχεδόν 38.000 μονάδες του Nissan Qashqai από το 2007, οπότε λανσαρίστηκε η πρώτη γενιά. Στην καινούρια εκδοχή του, το ιαπωνικό μοντέλο αναμένεται να καταρρίψει όλα τα ρεκόρ.

Το αυτοκίνητο θα βρίσκεται στις εκθέσεις μέσα στο καλοκαίρι, ωστόσο, όποιος επιθυμεί μπορεί να κλείσει από τώρα την παραγγελία του. Η ελληνική εισαγωγική εταιρεία ανακοίνωσε την έναρξη των πωλήσεων, με τις τιμές να ξεκινούν από 24.990 ευρώ.

 

Πιο premium από ποτέ

Ανεβάζει ψηλά τον πήχη η Nissan.

Το νέο Qashqai σχεδιάστηκε και εξελίχθηκε από τη Nissan Europe στο Λονδίνο. Η αισθητική του είναι σαφώς πιο κομψή και μοντέρνα. Το μεταξόνιο του αυτοκινήτου έχει αυξηθεί κατά 20mm σε σχέση με το απερχόμενο, με το συνολικό μήκος να αυξάνεται κατά 35mm. Το ύψος είναι οριακά μεγαλύτερο (+25 mm) και το πλάτος έχει αυξηθεί κατά 32 mm, αναβαθμίζοντας την παρουσία του μοντέλου στον δρόμο.

Από όποια πλευρά κι αν το κοιτάξεις, παρατηρείς ότι οι σχεδιαστές της ιαπωνικής φίρμας έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά. Δεν έχουν αφήσει τίποτα στην τύχη. Ακόμη και οι ζάντες είναι μελετημένες. Μάλιστα, για πρώτη φορά είναι διαθέσιμο και με τροχούς 20 ιντσών.

Πλήρως αναβαθμισμένο είναι και το εσωτερικό. Τα καθίσματα φέρουν ακόμη και λειτουργία μασάζ στις πλουσιότερες εκδόσεις, η εργονομία είναι κορυφαία, όπως και η ποιότητα των υλικών. Ο ατμοσφαιρικός φωτισμός, προσφέρει με την ομοιομορφία του μια εξαιρετική και αρμονική εντύπωση.

 

Wi-Fi εντός της καμπίνας

Ψηφιακό, απόλυτα πρακτικό και άνετο το εσωτερικό του νέου Qashqai.

Το Qashqai εξοπλίζεται με ένα προηγμένο σύστημα ψυχαγωγίας και ενημέρωσης, συμβατό με Android Auto και Apple CarPlay. Από την οθόνη 9 ιντσών ο χρήστης μπορεί να ελέγξει τα πάντα και να συνδέσει το κινητό του, έχοντας πρόσβαση σε δεκάδες εφαρμογές και υπηρεσίες. Επίσης, υπάρχει Wi-Fi εντός αυτοκινήτου με το οποίο μπορούν να συνδεθούν έως επτά συσκευές. Ανάμεσα στα εμπρός καθίσματα υπάρχει αέροσακος

Ψηφιακός είναι και ο πίνακας οργάνων των 12,3 ιντσών, προβάλλοντας κάθε πληροφορία στον οδηγό. Παράλληλα, το καινοτόμο Head-Up Display (HUD) των 10,8 ιντσών, παρέχει το μεγαλύτερο μέγεθος εικόνας στην κατηγορία. 

Οι δεξιότητες Home-to-Car είναι συμβατές με συσκευές Google Assistant και Amazon Alexa, ενώ η λειτουργικότητα της Alexa είναι διαθέσιμη στην τρίτη γενιά του Qashqai. Πρωτιά αποτελεί και η εμπρός κονσόλα αποθήκευσης για την ασύρματη φόρτιση (15w) των smartphone. Θύρες φόρτισης USB-A και USB-C υπάρχουν εμπρός και πίσω.

Όσο για τους χώρους έχουν μεγαλώσει, κάνοντας πιο άνετες τις μετακινήσεις και ειδικά γι΄αυτούς που φιλοξενούνται στα πίσω καθίσματα.

Μάλιστα οι γονείς μικρών παιδιών θα εκτιμήσουν ότι οι πίσω πόρτες ανοίγουν τώρα στις 85 μοίρες, επιτρέποντας ευκολότερη πρόσβαση στα παιδικά καθίσματα.

 

Υβριδικά και E-POWER κινητήρια σύνολα

Σε πτρώτη φάση ήρθε μόνο ο 1.300άρης με το ήπιο υβριδικό σύστημα.

Το αυτοκίνητο προσφέρεται με τον κινητήρα βενζίνης 1.3 DiG-T εξοπλισμένο με υβριδική τεχνολογία, αλλά και με το e-POWER, το καινοτόμο και βραβευμένο σύστημα μετάδοσης κίνησης της Nissan.

Με εκδόσεις τόσο 2WD όσο και 4WD, καθώς και με το χειροκίνητο 6τάχυτο ή το Xtronic CVT κιβώτιο ταχυτήτων, το Qashqai καλύπτει κάθε απαίτηση του υποψήφιου αγοραστή.

O 1.300άρης κινητήρας με το ήπιο υβριδικό σύστημα 12Volt διατίθεται σε δύο παραλλαγές ισχύος με 140 και 158 ίππους. Η ροπή είναι στα 240 και 260 Nm αντίστοιχα και η κίνηση μεταφέρεται στους εμπρός τροχούς μέσω μηχανικού κιβωτίου 6 σχέσεων.

Δικίνητο ή τετρακίνητο με μηχανικό ή αυτόματο κιβώτιοΗ ισχυρότερη εκδοχή συνδυάζεται και με το νέο αυτόματο κιβώτιο Xtronic CVT. Η συγκεκριμένη έχει ελαφρώς αυξημένη ροπή, ενώ υπάρχει και η επιλογή της τετρακίνησης.

Το e-Power, από την άλλη, φέρει έναν βενζινοκινητήρα 1.5 λίτρου με 157 ίππους, που σε συνδυασμό με τον ηλεκτροκινητήρα καθώς και την μπαταρία υψηλής ισχύος παρέχει συνολική ισχύ 140 kW (190 ίπποι). Χάρη στην πρωτοποριακή λειτουργία του, προσφέρει γραμμική επιτάχυνση σε όλο το φάσμα των στροφών και εξαιρετική απόδοση, χωρίς να απαιτείται η φόρτιση της μπαταρίας από εξωτερική παροχή.

Η καινοτομία του συστήματος έγκειται στο γεγονός πως για την τροφοδότηση της μπαταρίας και κατ΄ επέκταση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποιείται αποκλειστικά ο κινητήρας βενζίνης.

Η δύναμη στους τροχούς μεταφέρεται από το ηλεκτρικό μοτέρ, κάτι που συνεπάγεται εντυπωσιακές επιταχύνσεις.

Το Qashqai e-Power αποδίδει συνδυαστικά 190 ίππους και 330 Nm ροπής, με τον οδηγό να έχει στη διάθεσή του τρία προγράμματα λειτουργίας (Standard, Sport και Eco), καθώς και το e-Pedal, που είδαμε στο Leaf.

 

Φουλ στα συστήματα

Όσον αφορά στις τεχνολογίες, η Nissan έχει ενσωματώσει στο No1 όχημα της γκάμας της κάθε σύστημα. Ξεχωρίζει το ProPILOT με Navi-link το οποίο μπορεί να επιταχύνει και να φρενάρει το όχημα σε μία λωρίδα σε αυτοκινητόδρομο, προσαρμόζοντας αυτόματα την ταχύτητα.

Φυσικά, δεν λείπει το σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος, της προστασίας από ενδεχόμενη σύγκρουση κατά την όπισθεν σε χώρο στάθμευσης, ο κεντρικός αερόσακος ανάμεσα στα εμπρός καθίσματα και οι ευφυείς προβολείς LED.

Οι αγοραστές έχουν τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ 11 χρωμάτων, με πέντε συνδυασμούς διχρωμίας και συνολικά 16 συνδυασμούς.

Αναλυτικά οι τιμές ( η έκδοση e-Power θα έρθει αργότερα):

1.3P DiG-T 140 PS Hybrid Elite: 24.990€
1.3P DiG-T 140 PS Hybrid Premium: 26.790€
1.3P DiG-T 140 PS Hybrid N-Connecta: 28.990€
1.3P DiG-T 140 PS Hybrid N-Connecta Feel: 30.990€
1.3P DiG-T 140 PS Hybrid Techna: 32.990€
1.3P DiG-T 158 PS Hybrid X-Tronic Premium: 29.790€
1.3P DiG-T 158 PS Hybrid X-Tronic N-Connecta: 31.990€
1.3P DiG-T 158 PS Hybrid X-Tronic N-Connecta Feel: 33.990€
1.3P DiG-T 158 PS Hybrid X-Tronic Techna: 35.990€
1.3P DiG-T 158 PS Hybrid X-Tronic 4WD N-Connecta: 33.990€
1.3P DiG-T 158 PS Hybrid X-Tronic 4WD N-Connecta Feel: 35.990€
1.3P DiG-T 158 PS Hybrid X-Tronic 4WD Techna: 37.990€

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Με Wi-Fi το νέο Nissan Qashqai

Πόσο κοστίζει σε Αγγλία, Γερμανία και Γαλλία το νέο Nissan Qashqai;

Νέα «πολεμική» έκδοση για το Nissan GT-R Nismo

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης