Μετά την αμερικανική Terrafugia, η οποία ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τα επόμενα χρόνια τη διάθεση του πρώτου αυτοκινήτου-αεροπλάνου, μια ακόμα εταιρεία βρίσκεται κοντά στο να παρουσιάσει την τελική της πρόταση στα ιπτάμενα οχήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σλοβακική μάρκα Aeromobil, εξελίσσει από το 1990 το ιπτάμενο αυτοκίνητο, ωστόσο μόλις πρόσφατα παρουσίασε το πρωτότυπο. Το όχημα ονομάζεται 2.5 και συνδυάζει την δυναμική εμφάνιση, την άνεση, τις επιδόσεις σπορ μοντέλου και την «ελευθερία» της πτήσης.

Το μήκος του είναι στα 6 μέτρα και το πλάτος με κλειστά φτερά στο 1,6μ. και με ανοικτά στα 8,2μ. Έχει βάρος μόλις 450 κιλά χάρη στο αμάξωμα από ανθρακονήματα και τροφοδοτείται από κινητήρα της Rotax.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο δρόμο μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 160 χλμ./ώρα, η αυτονομία αγγίζει τα 500 χιλιόμετρα και η μέση κατανάλωση καυσίμου είναι στα 7,5 λτ./100 χλμ. Στον αέρα, η τελική ξεπερνά τα 200 χλμ./ώρα και η χαμηλότερη ταχύτητα πτήσης είναι τα 60 χλμ./ώρα. Για κάθε ώρα πτήσης χρειάζεται 15 κιλά καυσίμου, με την εμβέλεια να φθάνει τα 700 χιλιόμετρα.


Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης