Την πόρτα της αίθουσας όπου βρίσκεται η αεροδυναμική σήραγγα και στην οποία δοκιμάζονται όλα τα μοντέλα της γκάμα της άνοιξε η Fiat Chrysler.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αεροδυναμικό τούνελ βρίσκεται στο Orbassano, μία περιοχή κοντά στο Τορίνο. Εκεί, πραγματοποιούνται τα τεστ όλων των αυτοκινήτων του ομίλου, από τα επιβατικά έως τα επαγγελματικά.

Στόχος των μηχανικών της FCA είναι να βελτιστοποιήσουν την αεροδυναμική συμπεριφορά του οχήματος, παράγοντας που επηρεάζει σημαντικά την απόδοση και την οικονομία καυσίμου, και να υπολογίσουν την αντίσταση που αντιμετωπίζει το όχημα κινούμενο σε διάφορες ταχύτητες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εγκατάσταση κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1970 και παραμένει μία από τις πλέον σύγχρονες στον κόσμο χάρη στη συνεχή αναβάθμιση των κτηριακών και τεχνολογικών της χαρακτηριστικών. Οι δοκιμές των οχημάτων γίνονται σε κλίμακα 1:1, με τη μέγιστη ταχύτητα αέρα που μπορεί να αναπτυχθεί στη σήραγγα του Orbassano να είναι τα 210 χλμ./ώρα.

Οι δοκιμές προσομοιώνουν την κίνηση του αυτοκινήτου σε πραγματικές συνθήκες και με διαφορετικές ταχύτητες, με το πάτωμα της σήραγγας να μετακινείται σε διάφορες γωνίες, ώστε να αλλάζει η σχετική διεύθυνση του αέρα προς το όχημα.

Οι μετρήσεις στη σήραγγα συνοδεύονται από εκτεταμένες έρευνες και προσομοιώσεις στο ψηφιακό περιβάλλον CFD (Computational Fluid Dynamics), συμβάλλοντας στη μείωση του χρόνου εξέλιξης κάθε νέου μοντέλου. 

 

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης