Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Μόλις πριν λίγες ημέρες ο υπεύθυνος της Mercedes είχε δηλώσει πως ήταν μεθυσμένοι όταν συμφώνησαν σε ένα τόσο «τρελό» project όπως η AMG ONE. Μετά λοιπόν από αρκετές αναβολές, έγινε τελικά η αποκάλυψη του μοντέλου που αποτελεί και το πιο ισχυρό στην γκάμα της φίρμας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το νέο υπεραυτοκίνητο ξεχωρίζει από μακριά λόγω της φουτουριστικής του σχεδίασης, η οποία διατηρεί σε μεγάλο βαθμό την εικόνα του concept που είδαμε πριν πέντε χρόνια για πρώτη φορά. Πόρτες που ανοίγουν προς τα πάνω, αιχμηρά φωτιστικά σώματα, μεγάλοι αεραγωγοί  και ενεργή αεροτομή, είναι τα κυριότερα σχεδιαστικά του στοιχεία, ενώ στο εσωτερικό οι επιρροές από την Formula 1 είναι ξεκάθαρες. Αγωνιστικό τιμόνι, μίνιμαλ σχεδίαση και σπορ αύρα είναι έκδηλα, ενώ δεν λείπουν και οι τεχνολογικές πινελιές όπως οι δύο οθόνες 10 ιντσών, μια για τον πίνακα οργάνων και μία άλλη για το σύστημα infotainment, αλλά και οι κάμερες στη θέση των καθρεφτών.

Το εντυπωσιακό αυτό σύνολο κινεί ένας 1.600άρης V6 κινητήρας με ηλεκτρικό τούρμπο και αποδίδει από μόνος του 574 άλογα. Παράλληλα όμως υπάρχουν και τέσσερα ακόμα ηλεκτρικά μοτέρ( ένα στον στροφαλοφόρο άξονα, ένα στο turbo και δύο στον εμπρός άξονα) τα οποία εκτινάσσουν την συνολική ισχύ στα 1.063 άλογα με την κίνηση να πηγαίνει φυσικά και στους τέσσερις τροχούς, μέσω ενός νέου αυτοματοποιημένου κιβωτίου.

Επιπλέον, οι μπροστινοί ηλεκτροκινητήρες επιτρέπουν την ανάκτηση ενέργειας έως και 80 τοις εκατό κατά την επιβράδυνση, βοηθώντας στη φόρτιση της ελαφριάς μπαταρίας ιόντων λιθίου υψηλής απόδοσης που διαθέτει και σύστημα άμεσης ψύξης. Η μπαταρία έχει χωρητικότητα 8,4 kWh και επιτρέπει ηλεκτρική αυτονομία 18,1 χλμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο οδηγός έχει πρόσβαση σε έξι λειτουργίες οδήγησης: Race Safe, Race, EV), Race Plus, Strat 2 και Individual (προσαρμοσμένες ρυθμίσεις). Η λειτουργία Race Start επιτρέπει την επιτάχυνση 0-200 χλμ./ώρα σε 7 δευτερόλεπτα, με την AMG να μην αποκαλύπτει τα 0-100. Όσο για την τελική ταχύτητα, περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 352 χλμ./ώρα

Η Mercedes-AMG θα παράγει 275 μονάδες του One και όλες έχουν ήδη εξαντληθεί στην τιμή των 2,72 εκατομμυρίων δολαρίων το καθένα. Το hypercar θα κάνει την πρώτη του δημόσια εμφάνιση στο Goodwood Festival of Speed 2022 που θα πραγματοποιηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ 23 και 26 Ιουνίου.
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης