Του Γιώργου Παλληκάρη

Για να βραβευτεί ένα αυτοκίνητο Car of the Year, πρέπει να κερδίζει όχι μόνο σε μία αλλά σε όλες τις κατηγορίες. Το Ioniq 5 της Hyundai, το αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο που οδηγεί την κούρσα της κορεάτικης φίρμας προς την καθολική ηλεκτροκίνηση, δεν ξεχωρίζει μόνο για τη σχεδίαση, τις τεχνολογίες και τον αναβαθμισμένο ηλεκτροκινητήρα του. Ξεχωρίζει και για τον σεβασμό που δείχνει στο περιβάλλον, όντας ένα από τα πιο «πράσινα» οχήματα που φτιάχτηκαν ποτέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η περιβαλλοντική ευθύνη του Ioniq 5 δεν σταματά μόνο στο μηδενικό του αποτύπωμα στο περιβάλλον χάρη στους προηγμένους ηλεκτροκινητήρες που δεν παράγουν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και παρέχουν απόλυτη ησυχία. Πιο συγκεκριμένα, πολλά από τα στοιχεία της καμπίνας είναι κατασκευασμένα από φιλικά προς το περιβάλλον υλικά με 100% βιώσιμη προέλευση όπως φυτικές ίνες, ανακυκλωμένα μπουκάλια PET και ειδικά επεξεργασμένο δέρμα. Ακόμα και η βαφή που έχει χρησιμοποιηθεί για την καμπίνα προέρχεται από φυτικά εκχυλίσματα, μειώνοντας σε τεράστιο βαθμό το αποτύπωμα που απαιτεί η δημιουργία κάθε Ioniq 5.

Οδηγός και επιβάτες λοιπόν στο Hyundai Ioniq 5 απολαμβάνουν μια εντυπωσιακά μοντέρνα καμπίνα η οποία σέβεται και προστατεύει το περιβάλλον καλύτερα από κάθε άλλη. Καθίσματα, επενδύσεις θυρών, υποβραχιόνιο κ.ά. είναι μόλις μερικά από τα «πράσινα» στοιχεία στο DNA του μοντέλου.

Πιο συγκεκριμένα,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • Ανακυκλωμένες φιάλες μεταμορφώνονται σε ύφασμα: για κάθε IONIQ 5, έως 32 πλαστικές φιάλες θρυμματίζονται σε πλαστικά ρινίσματα. Αυτά λιώνουν και γνέθονται σε νήμα που πλέκεται για να δημιουργήσει μια ελκυστική υφασμάτινη επένδυση.
  • Φυτά μεταμορφώνονται σε συστατικά για τα καθίσματα και τους τάπητες: Η ύφανση των επενδύσεων σε καθίσματα, οροφή και δάπεδο, περιλαμβάνει βιολογικές ύλες εξαχθείσες από ζαχαροκάλαμο και αραβόσιτο, ενώ το δέρμα που κοσμεί το εσωτερικό του IONIQ 5 αποκτά τη ζεστή απόχρωσή του με βαφή από έλαιο λιναρόσπορου.
  • Άνθη μεταμορφώνονται σε βαφή: Οι θύρες και τα προστατευτικά πρόσκρουσης του IONIQ 5 βάφονται με βιολογική χρωστική που περιέχει έλαια από εκχυλίσματα φυτών όπως τα άνθη γογγυλιών και ο αραβόσιτος.

Η Hyundai με την οικογένεια μοντέλων Loniq στοχεύει στην αλλαγή των μετακινήσεων προς ένα πιο πράσινο, αθόρυβο και σίγουρα πιο φιλικό στο περιβάλλον μοντέλο οχημάτων. Μάλιστα, οι ιδέες της φίρμας δεν σταματούν εκεί και ήδη επεκτείνονται και στη σωστή ανακύκλωση των οχημάτων.

 

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η χρήση ενός πρωτότυπου (προ-παραγωγής) Ioniq 5, τα σημαντικά μέρη του οποίου χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή ενός πλήρως λειτουργικού ιονιστή αέρα. Με ζάντες, πίνακα οργάνων, ανεμιστήρα ψύξης και φίλτρο καμπίνας, όλα να βρίσκουν τη νέα τους θέση σε μία συσκευή, που δείχνει πως τίποτα δεν πάει χαμένο. 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης