Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της καμπάνιας «Share The Road», οι οδηγοί αυτοκινήτων που κυκλοφορούν και με ποδήλατο είναι πιο παρατηρητικοί από τους υπόλοιπους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μπορεί να είναι απλά θέμα χιλιοστών του δευτερολέπτου – όμως η ταχύτητα με την οποία γίνεται αντιληπτό ένα συμβάν στο δρόμο, μπορεί να επηρεάσει τον χρόνο αντίδρασης και τι θα συμβεί στη συνέχεια. Αυτό διαπίστωσε η επιστημονική ομάδα της Ford, έπειτα από την έρευνα που διεξήγαγε.

Για τις ανάγκες, η Ford ζήτησε από 2.000 άτομα σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Μ. Βρετανία να παρατηρήσουν ζεύγη φαινομενικά ίδιων φωτογραφιών που απεικονίζουν διάφορες καταστάσεις στο οδικό δίκτυο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπήρχαν μικροδιαφορές, με οδικά σήματα, αυτοκίνητα, ποδήλατα και πεζούς να εμφανίζονται στη μία φωτογραφία, αλλά όχι στην άλλη. Σε κάθε σενάριο, οι «ποδηλάτες» οδηγοί, εντόπιζαν ταχύτερα τη διαφορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δικυκλιστές αναγνώριζαν τη διαφορά στις δύο φωτογραφίες σε λιγότερο από δέκα δευτερόλεπτα (9,25 δεύτερα), ενώ οι υπόλοιποι χρειάζονταν κατά μέσο όρο 10,68 δεύτερα. Η πρώτη ομάδα είχε επίσης 3% μεγαλύτερη επιτυχία στη διαπίστωση για το αν, τελικά, υπήρχε διαφορά.

Για παράδειγμα, στην τελευταία φωτογραφία, η διάβαση πεζών στα αριστερά της εικόνας δείχνει μία αντίστροφη μέτρηση.

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης