Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά υλικά, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως σε όλα τα οχήματα. Ένας ανθεκτικός «γίγαντας» προσαρμοστικότητας και ελαστικότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με αφορμή την πρόσφατη «Παγκόσμια Ημέρα Καουτσούκ», η Continental παρουσίασε υπερήφανα αυτό το κρυμμένο «αστέρι» του σύγχρονου κόσμου. «Χωρίς τα προϊόντα από καουτσούκ, κυριολεκτικά, κανένα ολοκληρωμένο βιομηχανικό σύστημα δε θα μπορούσε να λειτουργήσει σήμερα. Αυτό ακριβώς το υλικό αποτελεί το κλειδί για πρωτοπόρο ανάπτυξη και τεχνολογικές καινοτομίες. Η εξειδίκευσή μας στο καουτσούκ είναι καθοριστικός παράγοντας στη μακροχρόνια επιτυχία μας, έχοντας κατακτήσει την παγκόσμια παραγωγή, με όλες τις σύγχρονες τάσεις που την συνοδεύουν», αναφέρει ο χημικός, Dr. WolframHerrmann, υπεύθυνος ανάπτυξης στο τμήμα ContiTech.

Η ζωή χωρίς καουτσούκ θα ήταν σαν ποδοσφαιρικός αγώνας χωρίς μπάλα ή σαν βιβλίο χωρίς λέξεις! Στα αυτοκίνητα θα έλειπαν πάνω από όλα τα ελαστικά. Χωρίς σωληνάκια, ο κινητήρας δε θα δούλευε, διότι το σύστημα μετάδοσης, τα φρένα και η εξάτμιση θα καταστρέφονταν. Οι πόρτες θα κροτάλιζαν, τα παράθυρα θα έβαζαν νερό και αέρα. Φυσικά, δεν θα είχε νόημα να αναζητήσετε άλλα μέσα μετακίνησης, μιας και τα ποδήλατα, οι μοτοσυκλέτες, τα λεωφορεία και τα τρένα, θα έμεναν, κι αυτά, ακίνητα. Ο κόσμος, ξαφνικά, θα σταματούσε να «κινείται».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό που το κάνει τόσο σημαντικό είναι η ελαστικότητά του. Ακόμη κι αν έχει υποβληθεί σε μεγάλη πίεση, πάντα επιστρέφει στο αρχικό του σχήμα. Επίσης, αντέχει σε υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες ταυτόχρονα. Μπορεί να είναι σκληρό και να μην σπάει, να μην επιτρέπει τη διαρροή αερίων, ηλεκτρομονωτικό ή ηλεκτρικά αγώγιμο και ανθεκτικό σε επιθετικές ουσίες, όπως το οξυγόνο, το όζον, η UV ακτινοβολία, οι ακραίες θερμοκρασίες και η πίεση. Αυτές οι ιδιότητες επηρεάζονται σημαντικά από τις μεθόδους επεξεργασίας που χρησιμοποιούνται, ειδικά στον τομέα της νανο-τεχνολογίας.

Ενωμένο με άλλα υλικά, γίνεται high-tech προϊόν και αποτελεί συστατικό υψηλής απόδοσης, σε πολύπλοκα τεχνικά συστήματα. Κανένα άλλο υλικό δεν έχει την ικανότητα να συνδυάζεται με τόσες πολλές διαφορετικές ουσίες, για να δημιουργήσει κάτι καινούργιο. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στο τμήμα έρευνας και τεχνολογίας της Continental να εφεύρει πρωτοπόρους συνδυασμούς υλικών, με βελτιωμένες ή νέες ιδιότητες, χωρίς προηγούμενο.

Σήμερα, υπάρχουν περίπου 600 λειτουργικά μέρη, εξαρτήματα και συστήματα, κατασκευασμένα από αυτό το υλικό. Επίσης, πάνω από το 70% του καουτσούκ που παράγεται παγκοσμίως χρησιμοποιείται για την παραγωγή ελαστικών για αυτοκίνητα, φορτηγά και αεροπλάνα – σχεδόν 2 δις μονάδες ετησίως.

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης