Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Μπορεί ο τρόπος οδήγησης να είναι παρόμοιος σε όλες τις χώρες, αυτό όμως δεν σημαίνει πως και οι νόμοι γύρω από αυτήν είναι ίδιοι. Περνώντας τα σύνορα μίας χώρας οδηγώντας, πολλά αλλάζουν, από νόμους που άλλες φορές δείχνουν λογικοί και άλλες… όχι και τόσο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Ρωσία παίρνεις πρόστιμο για βρώμικο αυτοκίνητο. Ναι, πριν ξεκινήσεις με το όχημα σου στη Ρωσία, πρέπει να είναι σχετικά καθαρό και πινακίδες – τζάμια να είναι πεντακάθαρα.

Στην Ιαπωνία πληρώνεις πρόστιμο εάν περνώντας με το αυτοκίνητο σου από λιμνάζοντα νερά, καταβρέξεις πεζούς. Είτε αυτό συμβεί στον δρόμο, είτε σε στάση λεωφορείου ή διάβαση.

Στην Σουηδία αλλά και σε άλλες σκανδιναβικές χώρες, είσαι υποχρεωμένος να έχεις αναμμένα τα φώτα του αυτοκινήτου ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Υπάρχει έντονη ομίχλη συνεχώς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Λουξεμβούργο ο νόμος προβλέπει πρόστιμο εάν οι υαλοκαθαριστήρες δεν λειτουργούν. Το παράδοξο είναι όμως πως ο νόμος δεν προβλέπει πρόστιμο για την πλήρη απουσία υαλοκαθαριστήρων.

Στην Αυστραλία απαγορεύεται οι οδηγοί να έχουν το χέρι τους έξω από το παράθυρο. Εξαίρεση μόνο η περίπτωση που κάνουν νόημα σε κάποιον άλλο οδηγό για αποφυγή ατυχήματος.

Στην Γερμανία και πιο συγκεκριμένα στην Autobahn (τον μοναδικό δημόσιο δρόμο χωρίς όριο ταχύτητας), απαγορεύεται να σταματήσεις για βλάβες ή έλλειψη καυσίμου.

Στην Ισπανία απαγορεύεται να ακούς μουσική στο αυτοκίνητο όσο βάζεις βενζίνη στο πρατήριο υγρών καυσίμων. 

Στη Νότια Αφρική, είναι συχνό φαινόμενο ζώα να διασχίζουν ή και να σταματούν στην μέση του δρόμου. Όλοι οι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι να σταματήσουν και να περιμένουν να αδειάσει ο δρόμος. Όσο κι αν κρατήσει αυτό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης