Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Η Σρι Λάνκα αποτελεί μια χώρα στη Νότια Ασία που εδώ και περίπου 60 χρόνια είναι ανεξάρτητη, με πληθυσμό λίγο πάνω από 20 εκατομμύρια. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εδώ και έναν χρόνο η χώρα βιώνει τεράστια οικονομική πανωλεθρία, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προχωρήσει σε εισαγωγές βασικών αγαθών, με ένα από αυτά να αποτελεί και η βενζίνη. Έτσι, η κυβέρνηση αποφάσισε να παύσει την πώλησή της για ευρεία χρήση για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, με τον κόσμο να βρίσκεται σε απόγνωση.

Ένα βίντεο που κυκλοφορεί στο Youtube δείχνει την απελπισία του λαού όπου κατά εκατοντάδες συρρέουν σε πρατήρια βενζίνης είτε με τα πόδια είτε με μηχανάκια, ζητώντας λίγα λίτρα καυσίμου.
Σύμφωνα με την εντολή της κυβέρνησης, μόνο τρένα, λεωφορεία, υπηρεσίες υγείας και οχήματα τροφίμων θα ανεφοδιάζονται κανονικά, για τις επόμενες 14 ημέρες τουλάχιστον. Τα σχολεία στις αστικές περιοχές θα κλείσουν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε τον ιδιωτικό τομέα να επιτρέψει στους υπαλλήλους να εργάζονται από το σπίτι καθώς τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν εκτελούν δρομολόγια. Παράλληλα, στον δημόσιο τομέα η εργασία έγινε τετραήμερη.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ΔΝΤ βρίσκεται ήδη σε επαφές με τη χώρα για ένα πρόγραμμα διάσωσης, με την κυβέρνηση παράλληλα να έχει συνομιλίες τόσο με την Κίνα όσο και με την Ινδία για περαιτέρω βοήθεια. Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, η έλλειψη καυσίμων είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και έρχεται να προστεθεί στο επισιτιστικό πρόβλημα της χώρας. Ένα νέο κύμα διαδηλώσεων είναι πολύ πιθανό, δείχνοντας πως τα καύσιμα είναι πλέον ακρογωνιαίος λίθος κάθε κοινωνίας.

Για την ώρα η κυβέρνηση δεν έχει δώσει κάποια λύση και το μόνο που κάνει είναι να ζητάει από όλους υπομονή και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους ώστε να μείνει απόθεμα καυσίμων για έκτακτες ανάγκες.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης