Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Πλέον, στις περισσότερες ψηφιακές συσκευές, υπάρχουν κάμερες και μικρόφωνα. Κολοσσοί της τεχνολογίας όπως η Google και η Facebook συλλέγουν και χρησιμοποιούν όλα τα data των χρηστών με ασταμάτητο ρυθμό. Η καθημερινότητα θυμίζει όλο και περισσότερο το βιβλίο «1984 o Μεγάλος Αδελφός» του George Orwell με τίποτα να μην μπορεί να κρυφτεί. Τη σημερινή εποχή και τα αυτοκίνητα έχουν μετατραπεί σε υπολογιστές που συλλέγουν ασταμάτητα πληροφορίες και η αξιοποίηση τους μπορεί να είναι σωτήρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Hyundai κάθε χρόνο, διοργανώνει το Φεστιβάλ Ιδεών, ένα πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί για την προώθηση δημιουργικών ερευνητικών ιδεών από τους υπαλλήλους της. Το φετινό θέμα ήταν “Τεχνολογία με καρδιά που αλλάζει τον κόσμο”, και ένας από τους νικητές είχε την ιδέα με την ονομασία “H-SOS”.

Η ιδέα φαντάζεται ένα μέλλον όπου ένα αυτοκίνητο εξοπλισμένο με εξωτερικά μικρόφωνα θα μπορούσε να «ακούσει» σημάδια κινδύνου, όπως ένα άτομο που ουρλιάζει ή μια έκρηξη. Εάν ανιχνεύσει ένα τέτοιο περιστατικό, το αυτοκίνητο θα ενεργοποιήσει τους προβολείς, τα φώτα κινδύνου και την κόρνα του, ενώ θα χρησιμοποιεί τις κάμερές για να καταγράφει το περιβάλλον του.

Στη συνέχεια, θα ειδοποιούσε την αστυνομία, στέλνοντας στους αστυνομικούς τη θέση του οχήματος και το υλικό του βίντεο. Για περιπτώσεις ακραίων εγκλημάτων ή καταστροφών, το αυτοκίνητο θα μπορούσε να ειδοποιήσει τους ιδιοκτήτες κοντινών οχημάτων να μείνουν μακριά από το σημείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεγάλο μέρος της τεχνολογίας για ένα τέτοιο συνδεδεμένο αυτοκίνητο υπάρχει ήδη. Αυτό που λείπει είναι η εφαρμογή και η ενσωμάτωση.

Τεχνολογίες όπως αυτή δεν είναι από μόνες τους κακόβουλες, αλλά χωρίς ισχυρή προστασία της ιδιωτικής ζωής των καταναλωτών, διευκολύνουν ακόμη περισσότερο τις διεφθαρμένες κυβερνήσεις και εταιρείες να παρακολουθούν όποιον θέλουν, όποτε θέλουν.

Πολλά σύγχρονα αυτοκίνητα είναι ήδη συνδεδεμένα στο διαδίκτυο, ικανά να λαμβάνουν ενημερώσεις over-the-air μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας ή WiFi. Η General Motors προσφέρει συνδεδεμένες υπηρεσίες μέσω του OnStar εδώ και σχεδόν 30 χρόνια, το οποίο μπορεί να εντοπίζει και να επιβραδύνει εξ αποστάσεως κλεμμένα οχήματα και να ειδοποιεί την αστυνομία για τη θέση τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης