Στο circuit «Gilles Villeneuve» θα διεξαχθεί αυτό το Σαββατοκύριακο (7-8 Ιουνίου), ο έβδομος αγώνας του παγκοσμίου πρωταθλήματος της F1.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H πίστα κατασκευάστηκε το 1978 και βρίσκεται στο τεχνητό νησί της Παναγίας, στην κοίτη του Αγίου Λαυρεντίου, εκεί όπου σήμερα είναι και το Μητροπολιτικό Πάρκο του Μόντρεαλ. Το circuit φέρει το όνομα του αείμνηστου Καναδού οδηγού, Gilles Villeneuve, ο οποίος κέρδισε το πρώτο Grand Prix.

To σημείο που έχει κάνει την πίστα γνωστή, είναι ο «τοίχος των Πρωταθλητών», στην έξοδο του τελευταίου σικέιν. Σε αυτό τον τοίχο, έχουν χτυπήσει μεγάλα ονόματα της F1, όπως οι Michael Schumacher, Damon Hill και Fernando Alonso. Βέβαια, αυτό που έχει μείνει χαραγμένο στο μυαλό όλων, είναι το τρομακτικό ατύχημα του Robert Kubica το 2007 και του Olivier Panis δέκα χρόνια νωρίτερα, στο οποίο έσπασε και τα δύο του πόδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πίστα είναι ιδιαίτερα απαιτητική, με τους οδηγούς να φρενάρουν βίαια σε έξι στροφές. Γι αυτό και όλοι, είναι υποχρεωμένοι να προστατέψουν τα ελαστικά τους. Η Pirelli θα δώσει στις ομάδες τη μαλακή και πολύ μαλακή γόμα.  

Φαβορί και στο GP του Καναδά είναι οι δύο οδηγοί της Mercedes, Lewis Hamilton και Nico Rosberg. O πιο πετυχημένος πιλότος είναι ο M. Schumacher με επτά νίκες, ενώ από τους εν ενεργεία οδηγούς, ο Hamilton έχει τρεις και από μία οι Sebastian Vettel, Jenson Button, Fernando Alonso και Kimi Raikkonen. Στις ομάδες, πολυνίκης είναι η McLaren με 13 και ακολουθούν Ferrari και Williams με 11 και επτά νίκες, αντίστοιχα.

Τεχνικά στοιχεία

Μήκος πίστας: 4.361 χιλιόμετρα
Απόσταση αγώνα: 305.270 χιλιόμετρα
Αριθμός γύρων: 70
Ρεκόρ γύρου: 1:13.622 (Rubens Barrichello, 2004)
Στροφές: 14 (8 δεξιές, 6 αριστερές)
Αλλαγές ανά γύρο: 52
Πρώτο GP: 1978

Το πρόγραμμα του αγώνα:

Σάββατο 7/6
Ελεύθερες δοκιμές: 17:00 – 18:00GR (OTE TV)
Κατατακτήριες δοκιμές: 20:00GR (OTE TV)

Κυριακή 8/6
Αγώνας: 21:00GR (Alpha, OTE TV)

   
Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης