Ο Gary Hartstein, πρώην γιατρός της F1 και καθηγητής αναισθησίας στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης, έκανε μια ενδιαφέρουσα ανάλυση για την κατάσταση του Michael Schumacher, ο οποίος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Γκρενόμπλ.

Ο καθηγητής έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter: «Σε περιπτώσεις εγκεφαλικής αιμορραγίας, είναι σύνηθες να υπάρχει περίοδος διαύγειας αμέσως μετά τον τραυματισμό. Όμως, όσο το αιμάτωμα μεγαλώνει, η αύξηση της πίεσης προκαλεί ξαφνικά και δραματικά συμπτώματα. Αυτή η αύξηση της πίεσης πρέπει ταχύτατα να αντιμετωπιστεί και αυτό επιτυγχάνεται με νευροχειρουργική επέμβαση. Στη συνέχεια ο ασθενής βρίσκεται υπό παρακολούθηση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Η ποιότητα της αποκατάστασης εξαρτάται από τα εξής: 1) από τη σοβαρότητα του αρχικού τραυματισμού 2) την οξύτητα και το εύρος της πίεσης στον εγκέφαλο από το αιμάτωμα 3) τη ταχύτητα με την οποία το αιμάτωμα “αποστραγγίζεται” και 4) την ποιότητα της νευρολογικής μονάδας εντατικής θεραπείας και αποκατάστασης».

«Όσο για το τεχνητό κώμα, ας το αναλύσουμε λίγο. Κάθε σοβαρός τραυματισμός στο κεφάλι προκαλεί απώλεια του συντονισμού των μυών της γλώσσας και του λαιμού. Κάτι σαν το ροχαλητό. Όμως, αυτό αποτελεί αναπνευστική απόφραξη και προκαλεί αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα και μείωση της παροχής οξυγόνου. Ωστόσο, ο εγκέφαλος θέλει οξυγόνο και μισεί το διοξείδιο του άνθρακα. Τότε συνήθως γίνεται η γνωστή τραχειοτομή, προσφέροντας οξυγόνο στον εγκέφαλο. Όμως για να διασωληνώσεις κάποιον, πρέπει να βρίσκεται σε πλήρη και βαθιά αναισθησία. Αυτό είναι, λοιπόν, το αποκαλούμενο “τεχνητό κώμα”. Είναι ένα κώμα που το προκαλείς, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια παρατεταμένη, προστατευτική, αναισθησία» συμπλήρωσε ο Gary Hartstein.

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης